Acorduri politice pentru un nou Guvern
PNL a încheiat acorduri prin care semnalează că, numeric, şi-a asigurat numărul necesar de parlamentari pentru învestirea Guvernului.
Roxana Vasile, 29.10.2019, 12:10
În comisiile parlamentare de specialitate de la Bucureşti au început, marţi, audierile candidaţilor propuşi de premierul desemnat Ludovic Orban pentru funcţiile de miniştri în viitorul Guvern monocolor liberal. Preconizate să aibă loc pe parcursul a două zile, audierile vor fi urmate de votul de învestitură programat în plenul Legislativului luni, 4 noiembrie. Primul candidat care a dat piept cu întrebările parlamentarilor din comisii a fost aspirantul la fotoliul de ministru al Fondurilor europene. Tot marţi, în programul audierilor au fost incluşi candidaţii pentru Sănătate, Cultură sau Apărare Naţională.
Nu mai puţin lipsită de interes se anunţa încă de acum câteva zile şi audierea candidatului la Finanţe, pe fondul zvonurilor unor măsuri severe de austeritate – scăderi de salarii sau disponibilizări masive în sectorul bugetar – pe care acesta ar urma să le ia.
Între timp, premierul desemnat Ludovic Orban este convins că Executivul său se va bucura de susţinerea necesară în Parlament, după ce a semnat acorduri politice cu mai multe partide parlamentare. Astfel că, la votul de învestitură de lunea viitoare, Cabinetul liberal ar obţine cele 233 de voturi minime necesare pentru a-l înlocui pe cel social-democrat al Vioricăi Dăncilă, demis pe 10 octombrie prin moţiune de cenzură.
După ce a semnat acorduri şi înţelegeri politice cu USR, UDMR, PMP, ALDE şi minorităţile naţionale, Ludovic Orban a punctat: “Numeric, am depăşit cifra de 233 de parlamentari care susţin învestirea Guvernului. Sigur, negocierile continuă, pentru că vrem să ne luăm o marjă, pentru cazul în care apar absenţe neaşteptate.
În baza acordului politic dintre PNL şi USR, cele două formaţiuni se angajează, între altele, să susţină adoptarea iniţiativei cetăţeneşti a USR Fără penali în funcţii publice şi revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Acordul semnat cu UDMR prevede să nu fie date ordonanţe de urgenţă pe Justiţie sau în domeniul sistemului electoral. ALDE doreşte şi el modificarea legislaţiei din Justiţie doar prin dezbatere parlamentară şi interzicerea migraţiei parlamentarilor şi a aleşilor locali. Cât despre PMP, acesta vrea eliminarea pensiilor speciale, mai puţin a celor pentru militari sau relansarea relaţiei cu Republica Moldova majoritar românofonă.
Pe de altă parte, formaţiunea PRO România, desprinsă din PSD, spune că va decide dacă va participa sau nu la votul de învestitură din Plen după audierea candidaţilor, în timp ce PSD promite că, în comisii, nimeni nu va asista la vreo vendetă politică, dar că, în schimb, nu va participa la şedinţa de plen în speranţa că nu se va întruni cvorumul de şedinţă. Avizele din comisiile de specialitate au caracter consultativ. Decizia finală asupra Guvernului condus de Ludovic Orban urmează să fie dată pe 4 noiembrie