Acordul România – FMI, în grafic
FMI a aprobat prima şi a doua evaluare din acordul stand-by încheiat în toamna anului trecut cu România.
Corina Cristea, 27.03.2014, 13:06
Reunit miercuri, conform calendarului anunţat, boardul FMI a aprobat prima şi a doua evaluare din noul acord stand-by încheiat în toamna anului trecut cu România. Instituţia financiară pune, astfel, la dispoziţia Bucureştiului încă aproape 440 de milioane de euro, resursele totale care pot fi accesate în cadrul acordului ajungând la peste 650 de milioane de euro.
Acordul în derulare cu FMI şi UE este în valoare de 4 miliarde de euro, bani despre care autorităţile române spun, însă, că nu intenţionează să-i acceseze, scopul înţelegerii fiind de a proteja România de eventuale şocuri pe pieţele financiare şi de a ajuta la reducerea costurilor de finanţare. Decizia de miercuri survine după ce, la ultima misiune a FMI la Bucureşti, încheiată la începutul lunii februarie, şeful delegaţiei, Andrea Schaechter, preciza că România a îndeplinit toate criteriile convenite, cu excepţia celui privind reducerea arieratelor, adică a datoriilor companiilor cu capital de stat, pentru ultimul trimestru al anului trecut. Ca răspuns, Executivul român s-a angajat să achite total sau parţial datoriile companiilor feroviare şi rutiere şi să treacă în insolvenţă sau chiar în lichidare alte societăţi mai mici cu pierderi şi datorii istorice.
Potrivit directorului general adjunct al FMI şi preşedinte interimar, David Lipton, România a făcut progrese în cadrul acordului preventiv, dar economia şi sectorul financiar rămân vulnerabile la şocuri. De aceea, punerea în practică a programului cu fermitate este esenţială pentru menţinerea stabilităţii macroeconomice în acest an electoral. Lipton apreciază că ţinta de deficit bugetar în 2014 ar mai putea fi ajustată şi insistă, în acelaşi timp, pentru o mai mare absorbţie a fondurilor europene. Printre priorităţi trebuie să rămână o mai bună colectare a veniturilor şi implementarea unui sistem de control al cheltuielilor.
Pe partea de măsuri fiscale, Guvernul s-a angajat să analizeze, în acest an, eficienţa măsurii de reducere temporară a cotei TVA la pâine şi produse de panificaţie la 9%. Executivul va pregăti şi o strategie pentru un nou regim de impozitare şi evaluare a proprietăţilor şi şi-a propus ca în a doua parte a acestui an să aplice o reducere semnificativă a cotei contribuţiilor sociale.
Discutarea la pachet a două evaluări nu este ceva neobişnuit în practica relaţiilor FMI cu ţările membre şi a fost determinată, în acest caz, de refuzul preşedintelui Traian Băsescu de a semna scrisoarea de intenţie a autorităţilor române, din cauza prevederii privind introducerea accizei suplimentare la combustibili.
Premierul Victor Ponta a precizat că acciza la combustibili se va aplica de la 1 aprilie, dar a subliniat că se vor lua măsuri fiscale care să păstreze competitivitatea transportatorilor români şi să combată concurenţa neloială.