Acord politic pentru Comisia Europeană
Partidele principale din Parlamentul European au ajuns la un acord politic pentru a aproba noua echipă a Comisiei Europene, din care face parte şi românca Roxana Mânzatu.
Mihai Pelin, 21.11.2024, 11:44
Liderii celor trei principale grupuri politice din Parlamentul European au dat undă verde membrilor următoarei Comisii Europene. Ei au fost de acord, în final, să aprobe toate cele șapte nominalizări de comisari europeni care erau încă în evaluare, punând astfel capăt săptămânilor de blocaj între facțiunile politice ale UE cu privire la componența viitoarei Comisii. Parlamentul a audiat între 4 şi 12 noiembrie potenţialii comisari europeni din noua echipa a Ursulei von der Leyen. După audieri însă, timp de mai bine de o săptămână, soarta celor șase vicepreședinți și a comisarului ungar Olivér Várhelyi pentru Sănătate Publică şi Bunăstarea Animalelor a fost blocată de disensiunile politice dintre Partidul Popular European, Renew, precum și Socialiști și Democrați.
Printre cei lăsați să aștepte a fost şi Roxana Mânzatu, propunerea României, care ar urma să ocupe postul de vicepreşedinte executiv pe pentru Oameni, Competențe și Pregătire. În cursul audierii, ea a fost nevoită să dea explicații nu doar despre drepturile angajaților și programul Erasmus, ci și despre extinderea ilegală a casei sale din Brașov, despre care a scris și presa din România. Într-o postare pe o rețea de socializare, premierul român Marcel Ciolacu a salutat validarea Roxanei Mînzatu ca vicepreşedinte al CE, având şi un „portofoliu relevant” de comisar european. Este un profesionistă desăvârșită și va face cinste României, a spus șeful guvernului de la București.
E pentru prima dată din 1999 când niciun candidat al unei țări pentru postul de comisar în Comisia Europeană nu a fost respins, ceea ce reprezintă un pas înapoi pentru puterea PE, notează publicația Politico. Odată cu acordul în privinţa membrilor viitoarei Comisii Europene, liderii principalelor formaţiuni reprezentate la Bruxelles au semnat şi un document în care se angajează ca, din postura de majoritate parlamentară, să colaboreze în acest mandat pentru sprijinirea Ucrainei, pentru creşterea securităţii, dar şi a competitivităţii UE. Ei menţionează că vor să adopte un nou acord industrial şi să impulsioneze economia circulară, prietenoasă cu mediul. Nu în ultimul rând, se are în vedere o politică eficientă în domeniul migraţiei.
Votul final al Parlamentului European pentru noua Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen va fi dat, săptămâna viitoare, în sesiunea de la Strasbourg. Pentru a fi aprobată, este nevoie de două treimi din numărul europarlamentarilor. Conform calendarului procedural, dacă votul va fi unul favorabil, noii comisari îşi vor prelua mandatul de la 1 decembrie. Formula propusă de Ursula von der Leyen este puțin schimbată. Va exista un post de vicepreşedinte pentru şeful diplomaţiei europene, în speţă, Kaja Kallas, cinci posturi de vicepreşedinte executiv, care vor avea în coordonare şi anumite politici, precum şi 20 de portofolii de comisari.