Acord pentru Europa
România salută acordul de la Bruxelles pentru relansarea economică a Uniunii Europene post-coronavirus.
Roxana Vasile, 21.07.2020, 11:45
Fum alb, marți dimineață, la Bruxelles: liderii celor 27 de țări membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord asupra unui plan considerat istoric de relansare economică post-coronavirus. Șefilor de stat și de guvern le-au trebuit patru zile și patru nopți de negocieri dure, în cadrul unei reuniuni-maraton începute vineri, pentru a ajunge la acest rezultat.
Acord! – a exclamat pe Twitter președintele Consiliului European, belgianul Charles Michel.
Zi istorică pentru Europa! – a scris și președintele francez Emmanuel Macron, iar cancelarul german Angela Merkel s-a declarat foarte ușurată.
Obiect al unei lupte crâncene între cuplul franco-german și așa-numitele ʹțări frugaleʹ, mai puțin afectate de pandemie și, deci, mai puțin dispuse inițial să participe la efortul general, acest plan de relansare de 750 de miliarde de euro, bazat pentru prima oară pe o datorie comună, se adaugă bugetului multianual al Uniunii pentru perioada 2021-2027 de 1.074 de miliarde de euro.
Cele 750 de miliarde de euro vor putea fi împrumutate de Comisia Europeană de pe piață. 390 de miliarde vor reprezenta subvenții ce vor fi acordate țărilor celor mai afectate de criza sanitară. Banii vor fi rambursați de toți cei 27 de membri. Restul de 360 de miliarde de euro vor fi disponibile sub formă de împrumuturi pentru statele membre care o vor dori: sumele vor fi restituite de fiecare țară solicitantă.
Potrivit preşedintelui Klaus Iohannis, România va beneficia de aproape 80 de miliarde de euro pentru proiecte europene:
Vom folosi această sumă de 80 de miliarde pentru a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale, şcoli, pentru a moderniza marile sisteme publice. Este, de asemenea, foarte important de ştiut că o parte semnificativă din aceşti bani vor fi folosiţi pentru relansare, pentru revigorare economică.
Repet: 79.917 milioane, deci 80.000 de milioane de euro, vom folosi pentru a pune în practică pe de o parte planul pentru bugetul multianual 2021-2027, un plan la care lucrăm împreună cu guvernul, deja, din ianuarie şi în cel mai scurt timp va fi finalizat pentru a fi pregătiţi să începem implementarea, iar pe de altă parte lucrăm de o vreme bună, deja, la planul naţional de relansare, care va fi prezentat Comisiei Europene pentru a primit fondurile pentru relansarea economică. Iată deci că până acuma ne-am pregătit bine, am obţinut un rezultat frumos.
Este o zi importantă pentru proiectul european, o zi importantă pentru România, care va merge mai departe, fiindcă aceşti bani trebuie folosiţi pentru reconstrucţia țării – a conchis președintele Klaus Iohannis.