Acord european pentru gestionarea crizei
Acord UE pentru sprijinirea statelor afectate de pandemia COVID-19, cu un pachet de măsuri de peste 500 de miliarde de euro.
Daniela Budu, 10.04.2020, 11:25
La capătul unor negocieri intense, miniştrii de finanţe ai Uniunii Europene au căzut de acord asupra unui pachet de salvare de peste 500 de miliarde de euro pentru statele comunitare grav afectate de pandemia de coronavirus. Este vorba despre o linie de credit a Mecanismului European de Stabilitate de 240 miliarde de euro pentru a oferi lichidități statelor, mobilizarea a 200 de miliarde de euro în investiții din partea Băncii Europene de Investiții, pentru împrumuturi în cazul întreprinderilor mici și medii, și un fond de 100 de miliarde de euro garantat de țările membre pentru șomaj și păstrarea locurilor de muncă.
Preşedintele Eurogrupului, Mário Centeno, a anunţat acordul convenit după discuţii-maraton. „Acest răspuns include propuneri curajoase şi ambiţioase, care ar fi fost de neconceput în urmă cu numai câteva săptămâni. Ne amintim cu toţii de răspunsul la criza financiară a ultimului deceniu, când Europa a făcut prea puţin şi prea târziu. De această dată, situaţia este diferită,” a spus Centeno.
Ministrul francez de finanţe, Bruno Le Maire, a apreciat acordul drept „cel mai important plan economic din istoria UE”. La finalul unor „lungi, lungi discuţii”, cei 27 au ajuns „să găsească un consens prevăzând răspunsuri puternice” la această criză fără precedent care paralizează continentul şi pune în genunchi numeroase economii, a declarat și ministrul german de finanțe, Olaf Scholz. Acesta a amintit ca măsuri „un sprijin puternic adus întreprinderilor”, „un sprijin foarte clar salariaţilor şi salariatelor” care să permită finanţarea unor măsuri de şomaj parţial şi un sprijin „statelor care au nevoie de acesta” prin intermediul Mecanismului European de Stabilitate (MES).
Acordul convenit la Bruxelles este „un bun mesaj pentru cetăţenii Uniunii Europene, pentru că ei ştiu că statele acţionează împreună şi că Uniunea Europeană funcţionează”, a mai spus oficialul german. În discuţiile online, de o parte au fost naţiunile nordice, iar de cealaltă parte sudul, cel mai grav afectat şi fragil din punct de vedere economic.
Italia şi Spania au cerut acces la fonduri pe care să le cheltuiască aşa cum li se va părea potrivit, dar olandezii au insistat asupra unor condiţii stricte. În final s-a ajuns la un compromis și la condiţia ca orice guvern care împrumută să aibă motive legate în mod clar de prevenţia COVID-19. Miniştrii au respins solicitarea Franţei şi a Italiei de a împărţi costul crizei prin emiterea unor aşa-numite „coronabonduri”.
Amintim că discuţiile de zilele trecute, ale liderilor europeni, au eşuat. Principala problemă au reprezentat-o atunci condiţiile pe baza cărora ţările membre ale zonei euro pot avea acces la credite ieftine din fondul european de sprijin. Cancelarul german Angela Merkel şi premierul italian, Giuseppe Conte, subliniau atunci importanţa unei reacţii unanime din partea blocului comunitar.