Acord de Parteneriat al UE cu România
România este al 11-lea stat care a obţinut aprobarea Comisiei Europene pentru Acordul de Parteneriat, valabil pe perioada 2014 –2020.
România Internațional, 07.08.2014, 11:25
Comisia Europeană a adoptat miercuri un Acord de parteneriat cu România pentru perioada 2014-2020, în care este stabilită strategia de utilizare optimă a fondurilor structurale şi de investiţii europene. Documentul pregăteste terenul pentru investirea a 23 de miliarde de euro, sumă care reprezintă totalul finanţărilor în cadrul politicii de coeziune în urmatorii 7 ani.
Către ce zone vor fi îndreptaţi aceşti bani, a explicat pentru Radio România ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici: În mare parte, noi am rămas, să spunem, ca şi priorităţi, cam pe aceeaşi zonă, adică zona de infrastructură mare: mediu, transport, energie. De asemenea, zona privată nu a fost lăsată deoparte, ci, din contră, alocarea financiară este peste 4 miliarde de euro pe zona de întreprinderi private”.
4 miliarde de euro sunt alocate în premieră pentru cercetare şi inovare, ca un capitol separat al Politicii Agricole Comune la nivel european. Comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, a declarat pentru Radio România că domeniul va beneficia, de asemenea pentru prima dată, de măsuri şi reglementări specifice. Dacian Cioloş:”Vor fi finanţate programe de cercetare, de inovare şi mai ales transpunerea în practică a rezultatelor cercetării-inovării în agricultură. În paralel, prin Politica Agricolă Comună, în programele de dezvoltare rurală statele membre au posibilitatea să finanţeze ceea ce numim grupuri operaţionale care integrează agricultori, cercetători, consultanţi, experţi în formare profesională care să lucreze împreună pentru a identifica nevoile de cercetare care să fie tratate de laboratoarele de cercetare, de universităţi, dar în acelaşi timp să susţină şi transferul în practică, în ferme, al rezultatelor acestor cercetări”.
De asemenea, România primeşte 8 miliarde de euro pentru dezvoltare rurală şi 168 de milioane de euro pentru sectorul pescuitului şi cel maritim. În perioada 2014-2020, din Fondul Social European (FSE) Romania are la dispoziţie aproape 5 miliarde de euro.
Potrivit CE, investiţiile europene vor atenua şomajul şi vor stimula competitivitatea şi creşterea economică prin sprijinul acordat inovării, formării profesionale şi învăţământului în oraşe şi în zonele rurale.
De asemenea, investiţiile vor promova spiritul antreprenorial, vor combate excluziunea socială şi vor contribui la dezvoltarea unei economii ecologice, în care resursele sunt utilizate eficient.
Priorităţile majore alese de România pentru a fi finanţate includ şomajul în rândul tinerilor, îmbunătăţirea relevanţei pentru piaţa muncii, a învăţământului şi a formării profesionale, combaterea sărăciei şi a excluziunii sociale şi îmbunăţirea eficienţei şi calităţii administraţiei publice.