Acord asupra bugetului european
Consiliul şi Parlamentul European au ajuns la un acord privind bugetul Uniunii Europene pe anul viitor.
Roxana Vasile, 12.11.2013, 11:44
A devenit aproape o obişnuinţă ca, la Bruxelles, deciziile importante să fie luate în miez de noapte sau devreme dimineaţa, după ore întregi de negocieri la sânge, semn al importanţei mizelor în discuţie. Este şi cazul hotărârii din noaptea de luni spre marţi, când, la capătul a 16 ore de convorbiri, Consiliul şi Parlamentul European au ajuns la o înţelegere asupra bugetului european pe 2014.
In detaliu, ţările membre au consimţit asupra măririi lui cu 500 de milioane de euro. Mai precis, Parlamentul European, care solicitase, iniţial, 136,4 miliarde de euro, se lovise de rezistenţa Statelor, dispuse să contribuie doar cu 135. In urma negocierilor de ultim moment, ele au acceptat să cotizeze, însă, cu 135,5 miliarde. Chiar şi aşa, aceasta face ca bugetul pe anul viitor să fie cu aproape 10% mai mic decât cel de anul acesta, fiind o oglindă nedistorsionată a constrângerilor financiare care apasă, încă, asupra Uniunii Europene de la declanşarea, în 2008, a crizei economice.
Devenită cvasi-rituală în sânul Uniunii Europene, disputa bugetară între ţările membre şi Parlament, a fost, şi de data aceasta, tranşată, în ciuda opoziţiei Marii Britanii, Suediei, Olandei şi Danemarcei, partizani tradiţionali ai unei gestiuni europene extrem de riguroase şi opozanţi înverşunaţi ai oricărei suplimentări a cotizaţiilor membrilor la bugetul comunitar.
Cu banii asupra cărora s-a convenit, se are în vedere întărirea unor domenii prioritare precum creşterea economică, inovaţiile, crearea de locuri de muncă, gestionarea imigraţiei, protecţia frontierelor şi ajutoarele umanitare, o atenţie aparte urmând să fie acordată situaţiei generate de refugierea sirienilor din calea conflictelor din ţara lor. Bani vor fi alocaţi şi finanţării infrastructurilor de transport şi ajutoarelor acordate întreprinderilor mici şi mijlocii.
Demersurile procedurale pentru aprobarea definitivă a bugetului Uniunii Europene sunt departe de a se fi încheiat: mai trebuie votat la nivel de miniştri şi eurodeputaţi, pe 19 şi 20 noiembrie. Prin adoptarea lui, va fi deschisă, în egală măsură, calea adoptării, de către Parlament, în şedinţă plenară, tot pe 19 noiembrie, a bugetului multi-anual al Uniunii pentru perioada 2014-2020.
Pe de altă parte, tot în cursul nopţii de luni spre marţi s-a decis şi rectificarea bugetului comunitar pe acest an pentru acordarea unui sprijin de 400 de milioane de euro pentru România, Germania, Austria şi Cehia – ţări afectate de inundaţii sau secetă.
Potrivit comisarului european pentru buget, polonezul Janus Lewandowski, prima tranşă din aceşti bani, în valoare de 250 de milioane de euro, va fi destinată în cea mai mare parte Germaniei şi va fi acordată anul acesta, iar cea de-a doua, anul viitor.