Achiziţii pentru înzestrarea armatei
Ministerul Apărării a cerut oficial aprobarea Parlamentului pentru cea mai scumpă achiziție din istoria Armatei române - 6,5 miliarde de dolari pentru 32 de avioane militare F-35.
Daniela Budu, 27.09.2023, 11:45
Ministerul Apărării de la București a cerut, oficial, aprobarea Parlamentului pentru începerea în acest an a programului de cumpărare a 32 de avioane militare F-35 din Statele Unite ale Americii, iar legislativul a luat act de această solicitare. În document, MApN subliniază că, pentru îndeplinirea obiectivelor politicii de apărare a României, continuă demersurile pentru achiziţia de noi echipamente militare care să contribuie la dezvoltarea şi menţinerea unor capabilităţi de apărare robuste şi reziliente.
Achiziţia este parte a programului de înzestrare ‘Avion multirol de generaţia a V-a, F-35’, iar suma este una record pentru Armata română- 6,5 miliarde de dolari. Aceasta va fi folosită pentru achiziţia de aeronave, motoare, suport logistic, servicii de instruire a piloţilor şi a personalului şi simulatoare de zbor. Primele avioane ar urma să fie livrate de producătorii americani în 2030.
Decizia de cumpărare a avioanelor americane de ultimă generaţie a fost luată în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare al României (CSAT) din luna aprilie, iar Ministerul Apărării este obligat prin lege să ceară aprobarea Parlamentului pentru orice achiziţie cu o valoare mai mare de 100 de milioane de euro.
Mai trebuie menționat că în contextul invaziei Rusiei în Ucraina vecină, România, stat membru al Uniunii Europene şi al NATO, şi-a majorat cheltuielile pentru apărare de la 2 la 2,5% din Produsul Intern Brut anul acesta. România are o graniţă comună cu Ucraina de 650 km şi a văzut conflictul apropiindu-se de graniţele sale, pe fondul atacurilor repetate ale Moscovei asupra porturilor ucrainene de la Dunăre. Anul trecut, România a decis să achiziţioneze 32 de avioane de luptă de tip F-16, second-hand, din Norvegia, pentru a le adăuga la ce 17 aeronave cumpărate din Portugalia în 2016. În plus, în luna iulie, Bucureștiul a anunţat, după aprobarea de către CSAT, un centru regional de pregătire pentru piloţii pe avioane F-16, care va fi disponibil pentru aliaţii NATO şi parteneri, inclusiv Ucraina.
Interesul nostru major este de a avea cât mai repede piloți români bine instruiți pentru a opera aeronavele F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române. Știm cu toții cât de complexă este asigurarea securității spațiului aerian în regiunea Mării Negre, la granița NATO – declara atunci ministrul Aparării, Angel Tîlvăr.
De altfel, la Reuniunea informală a Consiliului Nord-Atlantic împreună cu Suedia, în formatul miniștrilor apărării, desfășurată tot în iulie la Vilnius, în marja Summit-ului NATO, oficialul român a transmis aliaților că situația de securitate din regiunea Mării Negre trebuie să rămână o preocupare constantă la nivelul Alianței. În context, a subliniat păstrarea angajamentelor asumate de România în cadrul celor trei piloni ai conceptului de partajare echitabilă a responsabilităților – asigurarea resurselor financiare, implementarea capabilităților asumate și contribuția la operațiunile, misiunile și angajamentele NATO.