Accident minier în Valea Jiului
Un nou accident, cel de joi, de la Lupeni, în care doi mineri au decedat, readuce în discuţie condiţiile de muncă ale minerilor din Valea Jiului.
Roxana Vasile, 06.10.2017, 12:28
De fiecare dată când se produc accidente miniere, respiraţia unei ţări întregi parcă se opreşte: la faţa locului sau cu ochii aţintiţi asupra televizoarelor, românii urmăresc operaţiunile de salvare, dorindu-şi, de fiecare dată, să nu existe victime. Scenariul s-a repetat, din păcate, joi, când o galerie s-a surpat la exploatarea de cărbune Lupeni din Valea Jiului, centru-vest. Trei mineri, dintr-o echipă de 11, au fost prinşi în subteran, la aproximativ 500 de metri adâncime. Operaţiunea de salvare contracronometru a fost de amploare – 15 ore de efort susţinut, în condiţii extrem de dificile, din cauza faptului că zona prezenta o instabilitate ridicată a rocilor.
La suprafaţă au fost aduse ambulanţe şi elicoptere ale SMURD sau Ministerului Apărării. Pe lângă membrii famiilor celor trei şi zecile lor de colegi care au aşteptat veşti la gura minei, la Lupeni a fost prezent şi ministrul Energiei, Toma Petcu, potrivit căruia au fost deschise mai multe anchete, dar şi un dosar penal având ca obiect acest accident de muncă, urmând să fie stabilite cauzele evenimentului şi eventualele vinovăţii: “Aşteptăm, în următoarea perioadă, ca atât Inspectoratul Teritorial de Muncă, cât şi Procuratura să îşi facă ancheta. O să ne facem şi noi propria anchetă şi nu o să comunicăm rezultatul ei înaintea rezultatelor de la ITM şi de la Parchet, ca nu cumva să inducem noi vreo idee sau să dăm noi, să spunem, un anumit verdict înainte de a fi dat de către autorităţile competente în domeniu.”
O soţie de miner vorbeşte de salariile de mizerie pe care această categorie le primeşte, deşi îşi pune viaţa în pericol de câte ori intră în subteran. Sigur, mineritul este o meserie care presupune riscuri, dar vorbind de condiţiile de muncă, un tată de miner-salvator spune, la rândul său, că nici ultimii sclavi din lume nu lucrează ca minerii români. Sindicaliştii incriminează, şi ei, lipsa de securitate a muncii – starea galeriilor este deplorabilă, la fel şi a echipamentului pe care ortacii îl primesc la intrarea în subteran, a utilajelor şi instalaţiilor. Ei pun această stare de fapt pe seama planului de închidere a abatajului în care a avut loc surparea, mina de la Lupeni fiind una din cele două unităţi miniere din Valea Jiului care, nerentabile, îşi vor înceta activitatea până la sfârşitul anului viitor.
În ultimii 10 ani, au fost lansate mai multe calendare de închidere a explotărilor din Valea Jiului, care deţin nefericitul record al celor mai multe accidente grave produse, de-a lungul timpului, în minele din România, provocate de surpări sau de explozii în subteran. Dar tot din Valea Jiului, timp de peste 150 de ani de la deschiderea primei mine – în 1859, la Petrila – au fost extrase miliarde de tone de cărbune.