Absorbţia fondurilor europene
Comisia Europeană va aplica corecţii financiare României din cauza neregulilor pe care le-a constatat în procesul de absorbţie a fondurilor europene între anii 2007 şi 2011
Florenta Zaharescu, 20.09.2012, 10:47
Comisia Europeană va aplica corecţii financiare României din cauza neregulilor pe care le-a constatat în procesul de absorbţie a fondurilor europene între anii 2007 şi 2011. Potrivit ministerului român al Afacerilor Europene, sectoarele vizate sunt: regional, mediu, transport şi competitivitate. Impunerea de corecţii a fost condiţia Comisiei pentru continuarea unor programe după ce s-au descoperit nereguli, în special la achiziţiile publice. Aceste corecţii, care pot reprezenta câteva procente din fondurile alocate, vor fi negociate de CE cu partea română pentru fiecare program în parte.
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a spus că practic, banii pentru anumite proiecte vor fi folosiţi pentru finanţarea altora. Leonard Orban explică: Corecţiile financiare înseamnă nişte corecturi care sunt făcute ca urmare a unei activităţi necorespunzătoare sau parţial corespunzătoare. Suma nu se pierde. Ea poate să fie utilizată pentru alte proiecte, care să fie finanţate cu fonduri europene. Pe de altă parte, suma este retrasă din proiectele care au probleme”. Oficialul român mai spune că va fi nevoie de proiecte noi pentru redirecţionarea acestor fonduri. Leonard Orban:
E vorba de noi proiecte, dar trebuie să fim conştienţi că există deja un număr important de proiecte mature care nu au fost finanţate, pentru că, pur şi simplu, nu existau sumele disponibile. Deci aici nu văd o problemă ca rapid de tot să fie identificate acele zone în care să poată fi absorbiţi aceşti bani”.
El a explicat şi ce argumente vor fi folosite în negocierile cu instituţia europeană. Leonard Orban: Singurele argumente care pot să mai modifice opinia Comisiei Europene, în sensul ca să se mai scadă procentele în discuţie, e să arătăm foarte clar că am efectuat controale pe toate sau pe un număr important de proiecte. Totodată, să arătăm că problemele pe care le-am sesizat sunt limitate sau sunt cuantificate, reprezintă sume mai mici decât cele care au fost propuse de către Comisia Europeană drept corecţii financiare. Astea sunt singurele argumente care pot fi utilizate”.
Premierul Victor Ponta a anunţat ca va înfiinţa la nivelul guvernului un grup de lucru care să stabilească priorităţile României pentru bugetul UE în perioada 2014-2020 şi poziţia cu care se va prezenta la negocieri. Anunţul are loc în condiţiile în care, potrivit datelor statistice oficiale, rata de absorbţie a fondurilor europene este sub zece procente, adică fonduri rambursate de peste 1,8 miliarde de euro, dintr-un total de 19 miliarde pus la dispoziţie României în exerciţiul bugetar european 2007-2014.