A treia doză de vaccin, disponibilă în România
În contextul creșterii alarmante a numărului de cazuri de Covid-19, România a început administrarea celei de-a treia doze de vaccin.
Daniela Budu, 28.09.2021, 11:18
România a intrat în rândul țărilor care administrează a treia doză de vaccin anti-Covid. Astfel, de marți, persoanele vaccinate care au cel puțin șase luni de la administrarea dozei a doua de vaccin anti-COVID se pot imuniza din nou. În primă fază, sunt aşteptate pentru vaccinare persoanele de peste 65 de ani, cele cu boli cronice indiferent de vârstă, personalul medical, personalul din asistenţa socială şi alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia naţională de vaccinare.
Cea de-a treia doză de vaccin poate fi administrată la liber în cele câteva sute de centre de vaccinare disponibile în toată țara, fără o programare prealabilă, doar cu vaccinuri pe bază de ARN Mesager. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza a treia cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer sau Moderna. Având în vedere faptul că, în România, vaccinarea cu Johnson& Johnson a început pe 4 mai, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară, în prezent, administrarea dozei de rapel.
Autoritățile anunță că în paralel cu administrarea celei de-a treia doze, continuă şi imunizarea persoanelor care doresc să-şi facă pentru prima dată vaccinul anti-COVID. Statisticile oficiale arată o creștere alarmantă a numărului de cazuri de Covid-19. În intervalul 20-27 septembrie, în România s-au înregistrat aproape 48 de mii de cazuri noi de infecţie, în creştere faţă de săptămâna anterioară, când au fost circa 30 de mii.
Doctorul Gindrovel Dumitra, coordonatorul grupului de vaccinologie din Asociaţia Medicilor de Familie, îndeamnă populația să se vaccineze și a explicat, la Radio România, cu ce este diferit acest val patru al pandemiei: Eu văd o dublare a ratei incidenţei cumulate mult mai rapid. În variantele anterioare, incidenţa cumulată se dubla o dată la 14-21 de zile. Acum, suntem într-un episod în care observăm o dublare a numărului de cazuri la şapte, zece zile, chiar mai puţin de şapte zile. Există anumite localităţi în care această dublare este mult mai rapidă. Pe mine, personal, nu mă surprinde, pentru că, aşa cum am afirmat de-a lungul timpului, practic valul Delta era clar că urmează să se răspândească, chiar dacă foarte mulţi au fost sceptici, mai ales în rândul coronascepticilor”.
Cu 33% din populaţie complet vaccinată, conform statisticilor Uniunii Europene, România rămâne cu o situaţie mai bună doar față de Bulgaria. Toţi vecinii din vest au depăşit imunizarea pentru mai bine de jumătate din populaţie sau pentru peste 80%, cum este cazul Franţei, Spaniei, Portugaliei ori al ţărilor nordice. Între timp, Guvernul de la București a anunțat că va analiza care sunt măsurile din restul ţărilor UE care au avut cel mai mare impact pentru accelerarea vaccinării şi le va aplica şi în România. Autoritățile iau în calcul și vaccinarea obligatorie a unor categorii de personal, precum cel medical sau din învăţământ.