A murit actriţa Stela Popescu
Actriţa Stela Popescu a decedat, joi, la vârsta de 81 de ani, la Bucureşti.
Lica Manolache, 23.11.2017, 17:05
Actriţa Stela Popescu a decedat, joi, la vârsta de 81 de ani, la Bucureşti. Moartea actriţei a fost confirmată de fiţerii SMURD care au ajuns la locuinţa actriţei din Capitală. Stela Popescu este una dintre cele mai populare actriţe ale României, fiind cunoscută mai ales pentru scenetele de comedie jucate atât pe scenele Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” şi Teatrului de Comedie, dar şi pentru emisiunile de divertisment difuzate de Radio România şi Televiziunea Română. Vestea a fost primită cu tristeţe de către colegii de breaslă care i-au adus un omagiu actriţei.
În 1956 este admisă la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, iar în paralel continuă să susțină spectacole de teatru. La sfârșitul facultății, este repartizată la Teatrul din Brașov, acolo unde ajunge să susțină 400 de spectacole pe an. Din 1963 până in 1969 joacă la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”. În 1969, Stela părăsește Revista și se angajează la Teatrul de Comedie, ceea ce nu o impiedică să continue colaborarea cu Radiodifuziunea Română (pe atunci Radioteleviziunea) din 1963 până în 2017.
În paralel, susține și o colaborare cu Revista Românească, sub condeiul lui Mihai Maximilian, cu care avea să se căsătorească în 1969, la puțin timp după divorțul de Dan Puican. Totodată, joacă în celebra serie de spectacole „Boema” de la Grădina Boema, spectacole care se înscriu în peisajul anti-putere pentru vremea aceea, cu succes de public foarte mare. Timp de 24 de ani cât a jucat la Teatrul de Comedie, vara, când se încheia stagiunea teatrală, juca la Revistă la Grădina Boema. La Teatrul de Comedie joacă din 1969 până în 1993, când revine la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”.
Între anii 1971 și 1979 face cuplul, pe scenă și la televiziune, cu Ștefan Bănică. Cât despre longevivul cuplu umoristic Stela – Alexandru Arșinel, care a început în 1979, acesta a fost garanția umorului de calitate și în prezent, dar și în trecut, când textele scenetelor erau semnate Mihai Maximilian.
În 1958, debutează în cinematografie în pelicula “Alo? Ați greșit numărul”. A jucat în peste 25 de filme precum Nea Mărin miliardar” (1979), Pe malul stîng al Dunării albastre” (1983), În fiecare zi mi-e dor de tine (1988) şi altele.
Stela Popescu a făcut o carieră și în televiziune. A jucat în televiziune de la înființare până în prezent, în piese de teatru și emisiuni de divertisment, reușind să transmită ceva din spiritul satiric și contestatar al Revistei prin textele unor scriitori de valoare: Mihai Maximilian, Grigore Pop, Octav Sava sau Dan Mihăescu.
Președinția României i-a conferit artistei Stela Popescu, la 7 februarie 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D — „Arta Spectacolului”. În 2002 a obținut, alături de Alexandru Arșinel, premiul special pentru teatru de revistă al UNITER. De asemenea, actrița a primit Premiul de Excelență, oferit de Uniunea Criticilor Muzicali și Forumul Muzical Român — revista Melos, în cadrul festivității de decernare a Premiilor criticii muzicale pe 2006.
În luna mai 2009 actrița Stela Popescu a primit titlul de „regina comediei” din partea Centrului Cultural Israel-România din Tel Aviv, cu ocazia unui spectacol de excepție, musical-ul O noapte furtunoasă, prezentat în turneu în Israel de Opera Comică pentru Copii din București. Actrița a primit Premiul de excelență la Gala Comediei Românești festCo 2011 (17 iunie), desfășurată la Teatrul de Comedie.
La 14 decembrie 2011, Stela Popescu a primit o stea pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului pentru întreaga carieră. De asemenea, a primit „Placheta Bucureștiului”, din partea primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, pentru merite deosebite în slujba teatrului și filmului românesc.
Sursa: TVR