A început vaccinarea anti-Covid
Marea Britanie este, de marți, prima țară din lume care își vaccinează populația împotriva Covid-19.
Roxana Vasile, 09.12.2020, 11:22
Britanica Margaret Keenan, în vârstă de 90 de ani, a devenit prima persoană din lume vaccinată împotriva Covid-19. Asemenea ei, mii de oameni au fost vaccinați, marți, în prima zi a programului naţional britanic de imunizare împotriva noului coronavirus. Regatul Unit, cu cele mai multe victime cauzate de coronavirus din Europa (peste 62 de mii), a devenit, astfel, prima ţară din lume care administrează un vaccin – cel al companiilor americană și germană Pfizer/BioNTech.
Primii care vor primi vaccinul sunt vârstnicii de peste 80 de ani şi cadrele medicale. În total, Regatul Unit a comandat 40 de milioane de doze. Pe continentul american, în SUA, cel mai greu încercate din lume de noul coronavirus, preşedintele ales, Joe Biden, a promis un ambiţios program de vaccinare. Iar președintele în exercițiu, Donald Trump, a semnat un ordin prin care cetăţenii americani au prioritate absolută în administrarea vaccinurilor anti-Covid dezvoltate de companiile farmaceutice naționale.
Pfizer, Moderna și Johnson&Johnson sunt printre cele mai avansate firme americane care produc sau vor produce vaccinuri pentru eradicarea pandemiei. În aceste condiții, Agenția France-Presse notează că restul lumii ar trebui să se bazeze, în principal, pe fabricile de medicamente din Europa. La nivelul Uniunii Europene, Comisia Europeană a aprobat, deja, mai multe contracte de achiziţionare a sute de milioane vaccinuri anti-Covid-19.
Totodată, Consiliul European a adoptat, în unanimitate, noi măsuri care vor permite statelor membre să scutească de TVA spitalele, medicii şi persoanele fizice care achiziţionează vaccinuri împotriva Covid-19, dar şi kituri pentru depistarea acestuia. Între timp, în România, aproximativ 900 de centre de vaccinare au fost identificate, la nivel naţional, în perspectiva campaniei de imunizare care va începe anul viitor. Aproximativ 300 dintre acestea sunt în unităţi sanitare, iar aproape 600 în alte spaţii. Numărul exact al centrelor de vaccinare va fi definitivat în cursul acestei săptămâni.
Potrivit strategiei de naționale de vaccinare, primii vizaţi vor fi lucrătorii din sistemul medical. Vor urma persoanele care riscă să dezvolte forme severe ale bolii, cei din infrastructura critică a statului şi, abia apoi, restul populaţiei. În acest moment, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 51 de potențiale vaccinuri sunt testate pe oameni. Trei dintre ele sunt în fază avansată – Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca/Oxford.