A început noul mandat Donald Trump
Politicienii români salută la unison revenirea lui Donald Trump la președinția Statelor Unite.
Bogdan Matei, 21.01.2025, 12:05
Pe nimeni în lume n-a lăsat indiferentă reintrarea republicanului Donald Trump în rolul pe care îl iubește atât de mult și care i-a lipsit patru ani: președinte al Statelor Unite și, implicit, cel mai puternic om al planetei. Nu face excepție nici clasa politică de la București, care s-a întrecut în mesaje de felicitare odată cu revenirea lui Trump la Casa Albă. Potrivit preşedintelui în exercițiu, Klaus Iohannis, România, partener strategic apropiat al Statelor Unite, îi urează liderului american mult succes în acest nou mandat important. Avem nevoie de o legătură transatlantică puternică şi vibrantă, în beneficiul securităţii şi prosperităţii noastre comune – a scris Iohannis pe platforma X.
Și numărul doi în statul român, potrivit arhitecturii constituționale, preşedintele liberal al Senatului, Ilie Bolojan, i-a urat succes preşedintelui Trump în noul său mandat și și-a exprimat convingerea că prietenia dintre cele două ţări va fi consolidată. Reîntoarcerea lui la Casa Albă este un moment istoric, care va avea ecouri pozitive şi în ceea ce priveşte România, atât din perspectiva securităţii, cât şi a investiţiilor importante – afirmă, la rându-i, premierul social-democrat Marcel Ciolacu.
Din opoziție, lidera USR, Elena Lasconi, spune că un nou capitol începe în istoria Statelor Unite, iar America reprezintă pentru România un punct de sprijin în ceea ce priveşte securitatea naţională. Dincolo de mesajele unanim festive ale politicienilor români, presa de la București notează că singurul lider de partid autohton invitat la ceremoniile de la Washington a fost preşedintele AUR (opoziția naționalistă), George Simion. El a mers acolo în calitate de vicepreşedinte al Partidului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR), familie politică legată de republicanii americani prin certe afinități ideologice.
Altminteri, spun comentatorii, România nu ar avea motive să își facă probleme legate de noua epocă Donald Trump, fiindcă cele două țari sunt aliate în NATO și au un parteneriat strategic bilateral pe care îl pot dezvolta. Analiștii mai amintesc că, în primul mandat Trump, România a fost printre primele țări aliate care s-au aliniat cerinței liderului de la Casa Albă de a crește la 2,5% din PIB cheltuielile pentru apărare. Ca un atu în plus, achizițiile militare ale României se fac preponderent din Statele Unite. Mai mult, Bucureștiul a semnat un acord de împrumut de 920 de milioane de dolari pentru modernizarea capabilităților sale militare, iar o parte din acești bani vor merge la fabrici de armament din România, care va deveni producător unic în Europa de muniție pentru tancurile Abrams.