A început ediţia a XXII-a a Festivalului Internaţional „George Enescu”
Până pe 20 septembrie, vor avea loc zeci de concerte în săli, precum şi multe alte evenimente în aer liber, unde vor încânta publicul cele mai mari orchestre ale lumii.
Mihai Pelin, 31.08.2015, 12:57
La Bucureşti a debutat duminică Festivalul Internaţional de Muzică „George Enescu”, unul dintre cele mai prestigioase evenimente de acest gen din Europa. Un adevărat regal muzical, aşteptat cu nerăbdare de melomani, va avea loc timp de trei săptămâni. Peste 3 mii de artişti români şi străini din elita mondială a muzicii clasice vor urca pe scena festivalului. Printre marile orchestrele prezente în acest an se numară San Francisco Symphony, Orchestra Operei din Munchen, London Symphony Orchestra, Filarmonica din Viena, Orchestra din Sankt Petersburg, Filarmonica din Monte Carlo sau Orchestra din Amsterdam.
Festivalul Enescu va continua să existe şi face parte din identitatea noastră ca naţiune, a declarat ministrul culturii, Ionuţ Vulpescu, în mesajul de deschidere. Ionuţ Vulpescu: “Festivalul „George Enescu” s-a născut în vremuri potrivnice, a crescut, trecând peste multe greutăţi şi adversităţi, şi ajuns la maturitate, va continua să existe. Tăria şi imporanţa lui vin tocmai din această continuitate. Este angajamentul şi obligaţia noastră faţă de Enescu şi faţă de România, pentru că festivalul face parte acum din identitatea noastră ca naţiune.”
Concertul de deschidere fost susţinut de Orchestra Română de Tineret, care a interpretat „Rapsodia Română nr.1” de George Enescu, acompaniată de Corul Filarmonicii „George Enescu” şi de Corul de Copii Radio, sub bagheta dirijorului estonian Kristjan Järvi. Dacă deschiderea Festivalului “George Enescu” a reprezentat un alt moment al tinereţii, al speranţei, al perspectivelor interpretative româneşti, la Ateneul Român, a avut loc primul concert din seria celor de la miezul nopţii, oferit de Corul Naţional de Cameră Madrigal „Marin Constantin”.
Prima seară a Festivalului Internaţional „George Enescu” argumentează, practic, cuvintele rostite de dirijorul Kristian Järvi: “Cultura este o platformă politică, de fapt şi este chiar atât de simplu. Aşadar, dacă vreţi ca România să fie măreaţă, puteţi face asta prin intermediul culturii.”
Cultura va fi cea care va vorbi mai departe şi nu numai în sălile care găzduiesc festivalul, dar şi prin intermediul transmisiunilor directe şi al înregistrărilor realizate de Radio România, co-producător al Festivalului care se desfăşoară sub înaltul patronaj al Preşedinţiei Române. De altfel, printre cei prezenţi la eveniment s-a aflat şi preşedintele Klaus Iohannis.
Organizat pentru prima dată în 1958, la trei ani de la moartea celebrului compozitor român, festivalul a fost întrerupt în 1971 de regimul comunist, însă a fost reluat după căderea acestuia, în 1989. De atunci se desfăşoară din doi în doi ani.