A început campania pentru alegerile prezidenţiale
14 candidaţi se află în campanie electorală pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale.
Ştefan Stoica, 25.10.2024, 11:59
România a intrat, vineri, în campanie electorală pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale. Aceasta se va încheia pe 23 noiembrie, la ora 7,00. Alegerile prezidenţiale sunt programate pe 24 noiembrie – primul tur de scrutin şi pe 8 decembrie – turul al doilea. Între cele două tururi, adică pe 1 Decembrie, chiar de Ziua Naţională, vor avea loc alegerile legislative. După două decenii, în România se vor organiza toate tipurile de alegeri posibile. Pe 9 iunie, cetăţenii i-au ales pe reprezentanţii României în Parlamentul European precum şi pe cei de la conducerea primăriilor, consiliilor locale şi judeţene. Pe 8 decembrie, odată cu runda decisivă a cursei pentru funcţia supremă, ia sfârşit şi maratonul electoral din 2024.
14 candidaţi, 10 din partea unor partide politice şi 4 independenţi, aspiră la fotoliul prezidenţial. Ca în orice competiţie de acest tip, candidaţii care au în spate partide au şi cele mai mari şanse. Ei sunt, de altfel, şi liderii respectivelor formaţiuni. PSD îl propune pe Marcel Ciolacu, actualul prim-ministru, iar PNL, aliat la guvernare cu PSD, pe şeful Senatului, Nicolae Ciucă. Guvernul social-liberal funcţionează, încă, tehnic, dar relaţiile dintre cele două partide şi între liderii lor s-au deteriorat în ultimele luni, în context electoral. Alianţa pentru Unirea Românilor (suveranist, naţionalist), a treia forţă politică din România potrivit rezultatelor de la europarlamentare şi locale, şi-a trimis în cursă preşedintele, pe George Simion. La fel a procedat şi a treia forţă din Parlament, Uniunea Salvaţi România, reprezentată în competiţia prezidenţială de Elena Lasconi. Şi Uniunea Democrată Maghiară din România, formaţiune parlamentară ca şi precedentele, îl are drept candidat pe liderul ei, Hunor Kelemen.
Lista prezidenţiabilor mai include câteva nume cu rezonanţă pe scena politică, chiar dacă unii dintre ei sunt acum independenţi. Candidează, din nou, de data aceasta fără a fi susţinut de vreun partid, fostul lider social-democrat Mircea Geoană. Până de curând secretar adjunct al NATO, Geoană a fost aproape să devină preşedinte în 2009. Pe lista candidaţilor se mai află foştii miniştri Ana Birchall şi Cristian Diaconescu, ambii independenţi, precum şi fostul lider şi prim-ministru PNL Ludovic Orban, care candidează din partea unei coaliţii de mici formaţiuni de dreapta, conservatoare.
Alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate au putut să se înscrie pentru a vota prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale până joi, 10 octombrie. S-au înregistrat pentru a vota prin corespondenţă aproape 7.000 de persoane. Până la data de 30 octombrie, acestora le vor fi expediate plicurile conţinând buletinele de vot. Autorităţile promit că vor deschide în străinătate peste 900 de secţii de votare, aşa cum s-a întâmplat şi la alegerile europarlamentare.