A început campania electorală
În România s-a dat startul competiţiei electorale pentru primării şi consiliile judeţene.
Ştefan Stoica, 28.08.2020, 11:50
Amânat în luna iunie pentru toamnă din cauza epidemiei de coronavirus, scrutinul local va avea loc pe 27 septembrie, sub semnul măsurilor de securitate sanitară impuse de acelasi coronavirus.
Acţiunile din campania electorală declanşată vineri se vor desfăşura cu anumite restricţii. Astfel, echipele de campanie şi candidaţii vor purta măşti de protecţie la întrunirile electorale atât în interior, cât şi în exterior. Evenimentele din interior vor dura cel mult două ore şi la ele vor participa maximum 50 de persoane, în vreme ce în exterior vor participa maximum 100 de persoane.
De asemenea, la campaniile electorale care vor avea loc din uşă în uşă vor participa echipe formate din doar două persoane. Va fi o campanie atipică, ce are loc într-un moment complicat, dar democraţia nu poate fi suspendată, pusă între paranteze, sublinia preşedintele Klaus Iohannis. El a lansat un apel la respectarea măsurilor de protecţie sanitară, adresându-se în special candidaţilor, cărora le-a cerut să nu-i expună pe oameni riscului infectării, pentru că niciun obiectiv electoral nu este mai important decât sănătatea.
Din punct de vedere politic, alegerile locale din acest an vin cu o particularitate remarcată de presă odată cu lansarea candidaturilor. Partidele mari au renunţat, practic, la alianţele – adesea toxice – cu aşa-zisele partide balama, acele formaţiuni mici, utile când e nevoie de voturi, dar predispuse la şantaj. Acestea aveau, însă, nevoie de vizibilitate, în condiţiile în care scrutinul local va fi urmat la finalul anului de cel legislativ, şi aşa se explică numărul mare de formaţiuni şi candidaţi intraţi în competiţia pentru primării şi consilii judeţene.
Numai în Bucureşti, care constituie miza principala a competiţiei, peste o sută de persoane candidează în încercarea de a obţine funcţia de primar general al Capitalei sau de primar de sector. La primăria principalului oraş al ţării aspiră, pe lângă politicieni consacraţi, personaje ce par exotice în peisajul politic, între care actori de mâna a doua, un ghid montan, un teolog, un antrenor, un ofiţer în rezervă, un diplomat, un şofer.
Totuşi, disputa electorală se va purta, nu doar în Bucureşti, ci şi în celelate mari oraşe, între stânga şi dreapta, reprezentate de PSD şi PNL, acesta din urmă singur sau în combinaţie cu USR-PLUS. În joc sunt 41 de funcţii de preşedinţi de consilii judeţene, peste 1300 de consilieri judeţeni, 40 de mii de consilieri locali şi 3200 de primării.