A început campania de vaccinare națională anti-Covid-19
Campania de vaccinare anti-Covid 19 a început în România în același timp cu restul statelor europene.
Daniela Budu, 28.12.2020, 12:00
În România, ca de altfel în majoritatea țărilor Uniunii Europene, a început duminică campania de vaccinare anti-Covid 19. Prima tranşă, de 10.000 de doze de vaccin, sosită cu o zi înaintea începerii imunizării, ajunge pentru vaccinarea a 5.000 de cadre medicale din 10 spitale din România care tratează pacienţi bolnavi de COVID. Aceasta este doar deschiderea primei etape de vaccinare anticoronavirus din România, în care va fi imunizat personalul medical şi personalul de îngrijire din centrele rezidenţiale şi medico-sociale.
Potrivit autorităților, în perioada următoare, România va primi circa 150 de mii de doze de vaccin săptămânal. În a doua fază sunt vizate mai multe grupe de populaţie, fie de risc, fie de mare importanţă pentru funcţionarea statului, iar în a treia etapă, în primăvară, se va putea imuniza toată lumea.
Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat că acesta este un moment istoric, care arată că lumea a găsit o soluţie la pandemie. El a subliniat, însă, că măsurile de limitare a răspândirii virusului trebuie respectate în continuare.
Raed Arafat: Este o speranţă, este lumina de la capătul tunelului, dar, atenţie, asta nu înseamnă că problema s-a rezolvat şi asta nu înseamnă că uităm de măsurile care sunt obligatorii, măsurile de distanţare, purtare a măştii şi tot. Acesta este abia un început, care va dura până va avea un impact. De astăzi, vom lucra pe două fronturi, frontul de combatere şi de limitare a răspândirii virusului SARS-CoV-2 şi frontul de vaccinare.
Există speranţă, dar şi ezitare în legătură cu acest vaccin, declară și coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, dar vom avea rezultate care să convingă de faptul că vaccinarea e singura soluţie pentru eradicarea pandemiei.
Valeriu Gheorghiţă: Fiecare ezitare, fiecare întrebare, fiecare reticenţă este absolut legitimă. Important este să fim suficient de capabili noi să oferim răspunsurile necesare fiecărei persoane. Trebuie să avem încredere în personalul medical, să discutăm cu medicii de familie. Cred că doar comunicarea şi informarea sunt căile potrivite prin care fiecare persoană poate să ia decizia cea mai bună care să-i asigure protejarea sănătăţii, a lui, a familiei, a celor dragi şi a comunităţii în general.
În total, România îşi propune să vaccineze aproape 11 milioane de persoane, mai mult de jumătate din populația țării, pentru a atinge un grad de imunizare suficient pentru a pune capăt pandemiei.
Și la nivel european, preşedintele CE, Ursula von der Leyen, a declarat că programul de vaccinare este cheia spre refacere şi stopare a pandemiei de coronavirus.
Vaccinarea ne va ajuta să revenim gradual la vieţile noastre obişnuite. Odată ce suficient de mulţi oameni vor fi vaccinaţi, vom putea să călătorim, vom putea să ne întâlnim cu prietenii şi familiile noastre şi putem avea din nou vacanţe normale, cărora le ducem dorul. Dar până atunci, haideţi să rămânem împreună în siguranţă, haideţi să facem din 2021 anul refacerii europene şi anul speranţei noastre, a declarat oficialul de la Bruxelles.