A fost promulgat bugetul pentru 2025
Decretele pentru promulgarea Legii bugetului de stat şi a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025 au semnate de președintele României.
Mihai Pelin, 11.02.2025, 11:23
Preşedintele demisionar Klaus Iohannis a semnat decretele pentru promulgarea Legii bugetului de stat pe anul 2025 şi a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat. Cele două acte normative au fost aprobate rapid, săptămâna trecută, de plenul reunit al Parlamentului de la București. Din opoziţie, parlamentari AUR, USR, SOS România şi POT au depus mii de amendamente, însă acestea au fost respinse unul câte unul prin votul coaliţiei majoritare PSD-PNL-UDMR. Cei din opoziție au acuzat că din cauza vitezei, multe amendamente au fost respinse, fără să fie verificate în amănunt.
Pe de altă parte, bugetele ministerelor au fost adoptate în forma venită de la comisiile raportoare, iar unul dintre puţinele amendamente admise vizează suplimentarea fondurilor Ministerului Sănătăţii. Totodată, printr-un alt amendament, a fost eliminată alocarea sumei de 700.000 lei, prevăzută iniţial în bugetul Curţii Constituţionale, pentru decontarea medicamentelor angajaţilor instituţiei şi foştilor judecători ieşiţi la pensie.
Proiectul de buget pe anul 2025 a fost aprobat de Guvern pe 1 februarie și este construit pe o creştere economică de 2,5% şi un deficit bugetar de 7 procente din PIB. Bugetul pentru 2025 va permite continuarea procesului de dezvoltare a ţării, arăta premierul Marcel Ciolacu. Au crescut sumele alocate pentru Ministerul Sănătăţii, autostrăzi şi căi ferate, dar și pentru educaţie, a subliniat el, respingând ideea unui buget de austeritate.
La rândul său, ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, declara că bugetul de stat pentru 2025 este „cumpătat” şi se bazează pe o creştere prudentă a veniturilor, „fără exagerări”. El a susținut că există „bani suficienți pentru salarii, pensii și ajutoare sociale”.
Bugetul nu a fost criticat doar de opoziție, ci și de patronate și sindicate, iar experții Consiliului Fiscal au spus că veniturile au fost supraevaluate. Bugetul pentru 2025 apare după ce, la sfărșitul săptămânii trecute, o delegaţie a FMI a încheiat discuţiile pe care le-a avut la Bucureşti cu reprezentanţii principalelor instituţii cu atribuţii în politicile monetare şi fiscale ale României.
Nu a fost o misiune de evaluare, ci doar una de informare, iar premierul Marcel Ciolacu le-a transmis experţilor angajamentul de a se încadra în deficitul bugetar agreat cu CE şi de a implementa reformele asumate prin PNRR. FMI a publicat ultimele prognoze privind evoluţia economiei româneşti în toamna anului trecut, când estima pentru 2025 un deficit la fel cu cel stabilit de guvern, 7%.
Estimările FMI sunt însă mai optimiste, atât în ceea ce priveşte creşterea economică, 3,3%, faţă de doar 2,5% prognozată de autorităţile de la Bucureşti, cât şi inflaţia, calculată la 3,6%, sub ţinta de 4,4 stabilită de executiv.