A fost finalizat Codul Fiscal
Proiectele noilor coduri fiscale suscită un interes public uriaş, dar şi discuţii contradictorii pe măsură.
Florentin Căpitănescu, 31.03.2015, 13:56
Proiectele noilor coduri fiscal şi de procedură fiscală, adoptate de Guvernul de la Bucureşti săptămâna trecută, au intrat, de marţi, în dezbaterea Comisiei de buget din Senat, în procedură de urgenţă. Luni însă, Consiliul Fiscal, organism independent menit să se pronunţe în privinţa disciplinei fiscal-bugetare pe termen mediu şi lung, a respins o bună parte din modificările aduse celor două coduri.
Deşi consideră că iniţiativa cabinetului de stânga de a rescrie codurile este justificată şi binevenită, Consiliul califică drept nesustenabile amplele reduceri de taxe şi impozite pe care acestea le prevăd. Instituţia estimează că reducerile fiscale prevăzute vor duce la depăşiri ale ţintelor bugetare, aşa încât, în 2019, deficitul ar urma să fie la fel de mare ca în 2010, în plină criză economică. Consiliul Fiscal apreciază, de asemenea, că executivul supraevaluează efectele pozitive pe care relaxarea fiscală le va avea asupra creşterii economice.
Nici momentul ales nu este oportun, fiindcă – atrage atenţia instituţia – apăsarea pe acceleraţie în faza de creştere a economiei, moment în care se află acum România, ar putea fi urmată de măsuri de austeritate, într-o inevitabilă etapă de recesiune. Avizul negativ, unul pur consultativ, dat de Consiliul Fiscal a fost criticat în termeni contondenţi de premierul social-democrat Victor Ponta, care a ţinut să insiste pe ideea că responsabilitatea noii legislaţii în domeniu îi revine cabinetului său.
Premierul a pus la îndoială acurateţea concluziilor, în măsura în care – susţine el – motivaţia politică a membrilor Consiliului, numiţi în 2010, a înlocuit obiectivitatea profesională. În plus, Victor Ponta a mai spus că: ”Din câte ştiu eu, dânşii au dat aviz negativ şi când am redus TVA la pâine şi când am redus CAS (la angajator, n.red)”. Guvernul estimează că noul Cod Fiscal, prin scăderea CAS, a cotei unice de impozitare, a taxei pe valoare adăugată şi a accizelor, va genera creştere economică.
La rându-i, Opoziţia liberală a anunţat că va depune amendamente în timpul dezbaterilor parlamentare. Despre zonele din proiecte vizate de amendamentele liberalilor dă detalii Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru de finanţe: ”Nu suntem de acord cu creşterea de impozite şi taxe locale, iar unele măsuri de relaxare fiscală ar trebui aplicate acum, pentru că acum are nevoie mediul de afaceri de reducere de impozite şi taxe. Iar reducerea de fiscalitate pe locurile de muncă ar trebui (aplicată, n.red) mai repede. Pentru că problema principală a românilor o reprezintă găsirea unui loc de muncă. Şi nu în 2017, în 2020”.
Proiectele noilor coduri s-au aflat, pentru o lună, şi în dezbatere publică.