A fost aprobat PNRR al României
Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României a primit aprobarea Comisiei Europene.
Roxana Vasile, 28.09.2021, 12:02
Comisia Europeană a aprobat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României, parte a unui amplu mecanism european menit să redreseze economic şi social statele membre ale Uniunii Europene, greu încercate de pandemie. Anunţul aprobării PNRR a fost făcut, la Bucureşti, chiar de preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen. Banii acordaţi României – 29,2 miliarde de euro – vor reprezenta, în părţi aproape egale, granturi şi împrumuturi și vor fi acordaţi pentru mai multe domenii, iar proiectele finanţate trebuie finalizate până în anul 2026.
Preşedintele țării, Klaus Iohannis, a afirmat că aprobarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă reprezintă un moment simbolic de mare importanţă pentru viitorul României şi este rezultatul unui dialog intens şi al unui proces laborios, sub presiunea timpului. El a avertizat și că implementarea la timp a reformelor este esenţială şi le-a cerut celor responsabili să facă o prioritate din aceasta. Klaus Iohannis:
ʺEste o şansă pe care nu avem voie să o ratăm. Şansa de a face economia României mai performantă, mai sustenabilă şi mai bine pregătită pentru orice criză care mai poate apărea. Este șansa de a lăsa generaţiilor viitoare o Românie profund modernizată.ʺ
Cel care dă undă verde finală planului românesc este Consiliul European, în baza propunerii Comisiei Europene, această ultimă etapă urmând să intervină în următoarele circa patru săptămâni. Apoi, premierul Florin Cîţu a anunţat când ar putea ajunge în România primii bani: ʺAr trebui să intre la finalul noiembrie prima tranşă – 3,8 miliarde de euro. Sunt mai multe domenii unde pot folosiţi aceşti bani : proiectul ʹRomânia educatăʹ, transporturi şi reforma fiscală.ʺ
Nu vor fi probleme privind semnarea și aplicarea planului din cauza situaţiei politice volatile de la Bucureşti, au mai dat asigurări, la unison, preşedintele şi premierul. Oricum, nu întâmplător există în planul românesc, la fel ca şi în celelalte din Uniune, ţinte, borne şi etape. Experţii Comisiei sunt gata să ofere asistenţă, dacă va fi nevoie – a punctat președinta Executivului European, Ursula von der Leyen.
Zonele identificate cu probleme în România, deci vizate de Planul de Redresare și Reziliență, sunt finanţele publice, energia, transporturile, sănătatea şi educaţia. În total, 171 măsuri, 64 reforme şi 107 investiţii. De exemplu, aproape 4 miliarde de euro vor merge spre modernizarea căilor ferate, alte 2,7 miliarde în eficientizarea energetică a clădirilor publice şi private, iar 2 miliarde în construirea şi modernizarea de spitale.