Dezbatere prezidenţială în Republica Moldova
Pro-occidentala Maia Sandu şi pro-rusul s-au confruntat în singura dezbatere televizată dinaintea turului doi al prezidenţialelor din R. Moldova.
Ştefan Stoica, 28.10.2024, 11:30
O dezbatere electorală neobişnuită, prin formă, dar previzibilă prin conţinut, i-a avut ca protagonişti, duminică, pe cei doi candidaţi rămaşi în cursa prezidenţială din Republica Moldova: preşedintele în funcţie, pro-europeana Maia Sandu, şi oponentul ei, susţinut de socialiştii pro-ruşi, Alexandr Stoianoglo. Sandu a câştigat primul tur al alegerilor cu peste 42% din voturi, în timp ce Stoianoglo a obţinut aproape 26 de procente.
În lipsa unui moderator imparţial, care s-a dovedit imposibil de găsit, candidaţii au fost cei care şi-au adresat unul altuia întrebări, iar aici s-a intrat în logica confruntării electorale fără menajamente. Maia Sandu l-a acuzat pe Stoianoglu că este omul ruşilor şi că are legături cu o serie de oligarhi moldoveni care au fugit din ţară pentru a evita condamnări la închisoare pentru diverse infracţiuni.
Preşedinta în funcţie l-a întrebat pe contracandidatul ei de ce în mandatul său de procuror general a fost lăsat să fugă din ţară un om de afaceri controversat, în privinţa căruia erau în desfăşurare dosare penale şi nu a fost investigat dosarul cunoscut ca ‘Sacoşa neagră’, în care un alt om de afaceri îi oferă bani preşedintelui socialist de atunci, Igor Dodon.
Cum puteţi convinge cetăţenii că veţi fi un preşedinte mai bun decât aţi fost procuror general? – a întrebat Sandu, care l-a destituit pe Stoianoglu din respectiva funcţie. Acesta a răspuns că a fost un procuror exemplar şi că în mandatul său au fost iniţiate multe dosare legate de fraudă bancară. Apoi a contraatacat, afirmând că referendumul privind integrarea europeană a Republicii Moldova organizat pe 20 octombrie, odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, ar fi fost convocat de Maia Sandu în propriul beneficiu.
Stoianoglu a susţinut că este un susţinător ferm al integrării europene, chiar dacă a boicotat referendumul. El a criticat, pe de altă parte, sancţiunile impuse de Occident asupra Rusiei, apreciind că ele au afectat Republica Moldova. În răspunsul său, Maia Sandu a subliniat importanţa sancţiunilor ca mijloc de a opri războiul. Stoianoglo a spus că va promova relaţii bune cu vecinii Republicii Moldova, Ucraina şi România, dar Maia Sandu a replicat că şi Bucureştiul, şi Kievul ştiu că el este omul Moscovei. Sandu l-a descris pe socialistul Alexandr Stoianoglo drept „calul troian” prin care alţii vor să conducă ţara.
Al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova va avea loc duminică, 3 noiembrie şi poate reprezenta o bornă în devenirea europeană a micului stat vecin României. Referendumul pentru integrarea europeană a trecut la limită, temperând entuziasmul celor care şi-au imaginat că Republica Moldova este pregătită să se desprindă decisiv de trecut. E adevărat că Maia Sandu a acuzat amestecul în procesul electoral a unor grupuri criminale care au acţionat alături de forţe străine ostile intereselor țării.
Partida nu va fi jucată în favoarea pro-europenilor nici în cazul victoriei Maiei Sandu, admirată pentru consecvenţă şi curaj în toate cancelariile occidentale. Ea ar trebui întregită cu victoria pro-europenilor la legislativele de anul viitor.