4 milioane de români complet vaccinați
România a depășit pragul de 4 milioane de persoane vaccinate complet împotriva Covid-19.
Daniela Budu, 09.06.2021, 11:17
Peste patru milioane de persoane s-au vaccinat anti-COVID cu schemă completă de imunizare, de la începutul campaniei de vaccinare în România, pe 27 decembrie 2020. Cu toate acestea, ritmul de vaccinare este în continuă scădere, arată datele oficiale. România a ajuns să vaccineze sub 50.000 de persoane în 24 de ore, adică jumătate din cât imuniza în perioadele de vârf. În total, au fost administrate peste 8,3 milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 în toată țara.
Șeful campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, s-a declarat mulţumit de modul în care este organizată campania de imunizare, în condiţiile în care a fost asigurată infrastructura necesară. Noi am depus un efort important în toată această perioadă, în primul rând, să creăm o infrastructură care nu exista anterior, cu centre de vaccinare, cu centre mobile, am deschis toate tipurile de activităţi – vaccinare în cabinete de medicină de familie, în unităţile sanitare, la operatorii privaţi, evenimente de tip maraton de vaccinare. În momentul de faţă, doar cine nu vrea nu se vaccinează, a afirmat Valeriu Gheorghiță.
El a recunoscut că există o încetinire a ritmului de imunizare, dar a pus acest lucru pe scăderea intenţiei de vaccinare a populaţiei, care nu are legătură cu organizarea propriu-zisă. Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, România se numără printre statele care asigură cel mai simplu acces la vaccinarea anti-COVID, subliniind că este necesară însă voinţa beneficiarilor. Sigur că se poate mult mai bine, dar nu ţine neapărat de modul în care se organizează activitatea de vaccinare, (…) Cred că este cel mai simplu acces din toate ţările europene. Oamenii pot să îşi aleagă tipul de vaccin, pot să se prezinte direct la centrele de vaccinare, se organizează evenimente de tip maraton, (…)operatorii economici privaţi au posibilitatea să se vaccineze chiar la locul de muncă, cu echipe mobile, a mai declarat Valeriu Gheorghiţă.
În opinia sa, în România există un bun control epidemiologic, în condiţiile în care se înregistrează câteva sute de cazuri zilnice de infectare cu SARS-CoV-2 şi rata de incidenţă medie cumulată la nivel naţional este de circa 0,2 la mie. “Avem un procent de pozitivare a testelor de sub 0,6%, ceea ce înseamnă 6 teste din 1.000 care ies pozitive, ceea ce cred că ne situează bine din punct de vedere epidemiologic. Important este să nu lăsăm garda jos” – a adăugat acesta. Valeriu Gheorghiță a mai anunțat că, în această săptămână, începe activitatea de vaccinare în alte 35 de spitale publice şi şase spitale private din România.
Amintim că din 2 iunie a început și vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 12 şi 15 ani cu serul de la Pfizer, România fiind prima țară din UE care a început imunizarea la această categorie de vârstă. Pe de altă parte, autoritățile și-au propus un obiectiv de 10 milioane de persoane imunizate până la 1 septembrie și anunță că România este în grafic cu procedurile pentru ca certificatul verde de vaccinare, care va fi lansat la nivel european la 1 iulie, să fie disponibil chiar de atunci.