27 ianuarie este Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustul
În urmă cu 70 de ani, ultimii deţinuţi din lagărul de la Auschwitz-Birkenau erau eliberaţi de armata sovietică, după lupte grele cu forţele germane.
Mihai Pelin, 28.01.2015, 12:31
În urmă cu 70 de ani, ultimii deţinuţi din lagărul de la Auschwitz-Birkenau erau eliberaţi de armata sovietică, după lupte grele cu forţele germane. Cunoscut drept cel mai sinistru lagăr de exterminare nazist, acesta a fost special conceput, în 1940, pentru exterminare şi a devenit locul emblematic de implementare a soluţiei finale”.
Potrivit statisticilor, între 1940 şi 1945, peste 1 milion de oameni, majoritatea evrei, au fost exterminaţi la Auschwitz-Birkenau. 95.000 dintre ei au fost români. Cifrele sunt însă aproximative, iar amploarea dezastrului se bănuieşte a fi cu mult mai mare. Ca în fiecare an, comemorarea victimelor nazismului a avut loc pe 27 ianuarie în toată lumea, evenimentul principal fiind organizat chiar la Muzeul Auschwitz-Birkenau, în sudul Poloniei, în prezenţa a 300 de supravieţuitori ai lagărelor naziste şi a unor lideri politici europeni. Ziua Internaţională de Comemorare a Holocaustului şi a prevenţiei crimelor împotriva umanităţii a fost marcată şi în România prin diferite manifestări în mai multe oraşe din ţară.
La Bucureşti, trei dintre cei şapte supravieţuitori români au fost decoraţi de preşedintele Klaus Iohannis. În cadrul ceremoniei, şeful statului a promis că va apăra mereu memoria victimelor Holocaustului. În opinia sa, prin evenimentele organizate cu regularitate în această zi, în ultimii zece ani, România, ca naţiune, a învăţat din greşelile trecutului şi a înţeles să acţioneze împotriva discriminării, rasismului, antisemitismului şi xenofobiei. Klaus Iohannis: “Tăcerea în faţa ororilor, ignoranţa în faţa discriminării, acceptarea în faţa crimelor, nepăsarea în faţa urii au făcut posibile genocidul. Prin toate demersurile mele în această direcţie voi căuta, în calitate de preşedinte al României, să urmăresc o misiune sacră: să apăr memoria victimelor Holocaustului şi să onorez adevărul istoric.”
Una dintre supravieţuitoarele cărora preşedintele Klaus Iohannis le-a acordat Ordinul Naţional Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, a primit cu mare emoţie decoraţia. Susana Diamanstein: “Este decoraţia tuturor celor care au suferit şi au venit acasă din acest infern. Această decoraţie reprezintă, de fapt, o consolare pentru suferinţele noastre.”
La rândul său, premierul Victor Ponta a spus că omenirea nu trebuie să uite niciodată pagina tulburătoare de istorie reprezentată de Holocaust, iar respectul pentru diversitate, toleranţă şi libertate sunt valorile care pot preveni asemenea episoade întunecate. Ecranizări celebre, documente valoroase şi diverse producţii româneşti sunt reunite în cadrul primului festival de film dedicat Holocaustului, care are loc până joi, la Bucureşti. Evenimentul este organizat de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite.