25 de ani de la căderea zidului Berlinului
Germanii au sărbătorit 25 de ani de când a fost doborât Zidul Berlinului, moment crucial în istoria Războiului Rece. Căderea zidului a devenit un simbol al dispariţiei lagărului comunist din Europa.
Valentin Țigău, 10.11.2014, 12:33
Pe 9 noiembrie 1989, mii de est-germani şi-au putut îmbrăţişa prietenii sau rudele aflate în Germania de Vest, de cealaltă parte a Zidului Berlinului, fără ca soldaţii regimului comunist să intervină. La scurt timp, zidul construit în 1961 a fost dărâmat în întregime şi a devenit un simbol al căderii regimurilor comuniste din Europa de Est, inclusiv a celui din România. După 25 de ani de la evenimentele de la Berlin, duminică au fost omagiaţi artizanii acelui moment, între care liderul sovietic, Mihail Gorbaciov, aflat, cu acest prilej, în capitala Germaniei.
Ceremoniile au avut ca punct central de desfăşurare Poarta Brandenburg, loc simbolic pentru unificarea Germaniei, înfăptuită la 11 luni după căderea zidului Berlinului. De aici rasuna, încă în 1987, chemarea preşedintelui american, Ronald Reagan, către secretarul general al Partidului Comunist din Uniunea Sovietică, acelaşi Mihail Gorbaciov, de a veni să deschidă poarta libertăţii şi să contribuie la ridicarea Cortinei de Fier, cea care despărţea două sisteme politice diametral opuse.
La capătul tuturor eforturilor de atunci, afirmă preşedintele de azi al SUA, Barack Obama, raţiunea a triumfat şi ea va triumfa continuu, oricât de tărziu s-ar petrece acest lucru. Niciun zid, spune el, nu se poate opune năzuinţelor de justiţie, dorinţelor de libertate şi pace, care ard în inima fiecărui om. Într-un discurs emoţional neobisnuit, cancelarul Angela Merkel a afirmat că este important să ne gândim la toţi cei care au încercat să fugă din Germania de Est. Ea a adus un omagiu victimelor, reamintind că mulţi oameni au suferit pentru ca zidul să se prăbuşească.
Discursul cancelarului german a avut o abordare optimistă şi a conţinut un mesaj de speranţă catre oamenii din Ucraina, Siria, Irak, din toate regiunile lumii în care libertatea şi drepturile omului sunt ameninţate sau chiar încălcate. ‘Un mesaj de speranţă pentru astăzi şi pentru viitor: este posibil să fie dărâmate şi alte ziduri, zidurile dictaturiii, violenţei, ideologiei, ostilităţii. Sună prea bine ca să fie adevărat?’ a întrebat cancelarul german.
În vârstă de 83 de ani, fostul lider sovietic, Mihail Gorbaciov a avertizat, la rândul său, asupra faptului că lumea se află pe punctul de a începe un nou război rece, dacă acesta nu a şi început, deja. El crede că, pe fondul încetării dialogului dintre puteri, conflictele sângeroase din Europa şi din Orientul Mijlociu stârnesc o mare îngrijorare şi fac posibilă caderea unei noi Cortine de Fier