2017, an de răscruce pentru UE
Comisarul european pentru Dezvoltare Regională, românca Corina Creţu consideră că 2017 va fi unul de răscruce pentru UE.
România Internațional, 09.01.2017, 11:55
2017 va fi un an de răscruce, consideră comisarul european pentru Dezvoltare Regională, românca Corina Creţu, într-un articol publicat de New Europe. In opinia acesteia, schimbările climatice şi populismul pot crea haos pe termen lung şi nu pot fi combătute decât prin rezolvarea cauzelor care stau la baza celor două fenomene. In primul caz răscrucea va consta în implementarea unor măsuri care să învingă schimbările climatice pe termen lung.
În cazul populismului, „deşi istoria arată că nicio ţară nu a progresat atunci când s-a retras în cochilia sa, percepţia există. Trebuie deci să rezolvăm această problemă. În 2017. Nu putem să-i mai acordăm timpului timp,” a mai scris comisarul român, parafrazându-l pe fostul preşedinte francez, Francois Mitterand. Comisarul român crede că un element care poate avea un rol important în rezolvarea acestor probleme este comunicarea, mai ales în epoca reţelelor de socializare.
„Europa aduce veşti bune, însă nu este mereu percepută aşa. Concluzia este că nu reuşim să le comunicăm europenilor aceste veşti bune.” 2017 este şi un an de răscruce pentru comunicare, sustine dna Creţu, care consideră că este timpul ca oficialii UE să se concentreze mai puţin pe comunicate şi conferinţe de presă şi mai mult pe comunicarea directă cu europenii prin reţelele de socializare. Ea a atras atentia că şi mesajul are nevoie de schimbare, iar oficialii UE trebuie să ofere mesaje relevante.
Faimosul aforism care spune că „Nu e de ajuns să se facă dreptate; trebuie să se vadă că se face dreptate” ar trebui – spune Corina Creţu- transpus în „Nu e de ajuns ca Uniunea Europeană să servească 500 de milioane de europeni, trebuie să se şi vadă că îi serveşte”. În opinia ei, în 2017, instituţiile europene trebuie să se axeze pe susţinerea celor care beneficiază de politicile regionale, care trebuie să se facă auziţi, de la oraşe şi regiuni până la întreprinderi mici şi mijlocii, universităţi, organizaţii neguvernamentale, tineri, spitale.
Comisarul UE a explicat că, într-o perioadă când sectorul privat nu are încredere în bugetele naţionale, bugetul UE, şi mai ales politicile regionale, e văzut ca o garanţie a unei investiţii solide pentru toţi. “O politică regională solidă înseamnă o Europă mai puternică. Iar o Europă mai puternică înseamnă mai puţine reflexe naţionaliste. Dacă reuşim aceste lucruri, vom avea un 2017 negociat cu succes”, a conchis Corina Creţu.