1989 – Timişoara, oraş liber
Românii marchează, în aceste zile, 24 de ani de la Revoluţia anticomunistă.
Roxana Vasile, 19.12.2013, 13:03
“Doamne, vino Doamne, să vezi ce-a mai rămas din oameni.”
Este refrenul piesei Nopţi”, imn al Revoluţiei din decembrie 1989, intrat în conştiinţa publicului larg ca un omagiu adus memoriei celor care, sfidând structurile comunisto-securiste ale vremii, decideau să lupte pentru libertate cu riscul propriei vieţi.
Izbucnită pe 16 decembrie, la Timişoara, în vestul ţării, revolta populară capătă accente dramatice odată cu încercarea autorităţilor vremii de a şterge, la ordinul Elenei Ceauşescu, soţia dictatorului Nicolae Ceauşescu, urmele represiunii din zilele precedente. Astfel că, în noaptea de 19 decembrie, în cadrul Operaţiunii “Trandafirul”, de la morga Spitalului Judeţean din Timişoara începeau să fie încărcate trupurile a 43 de revoluţionari ucişi, pentru a fi transportate şi arse la crematoriul “Cenuşa” din Bucureşti. Autorităţile ar fi urmat să anunţe, ulterior, după calmarea situaţiei, că cei 43 de „huligani” au fugit din ţară. În paralel, manifestaţiile de protest ale muncitorimii timişorene începeau să capete un caracter de masă şi să se extindă, fiind organizate mitinguri de protest şi greve pentru exprimarea de revendicări economice şi politice. Curajul oamenilor se manifestă inclusiv prin scandarea de lozinci antidictatoriale – lucru de neimaginat într-o societate în care cenzura şi cultul personalităţii erau ridicate la rang de politică de stat. Unde ne sunt morţii?, Nu suntem huligani!, Vrem căldură în case!, Vrem carne!, Vrem ciocolată pentru copii!, Jos Ceauşescu! – ajunşi la capătul răbdării, timişorenii nu îşi mai reprimă doleanţele. Libertate!, Democraţie!, Demisia lui Ceauşescu! – scandează ei.
În unele oraşe din Transilvania – Sibiu, Alba Iulia, Sebeş, Deva, Târgu Mureş, Braşov – este lansat un manifest cu conţinut anti-ceauşist, iar pe 20 decembrie, Timişoara se declară primul oraş liber de comunism. Scânteia aprinsă acolo cuprinde, apoi, întreaga Românie.
Astăzi, la 24 de ani de la acele momente dramatice, acest oraş martir îşi comemorează martirii. Doliu. Steaguri coborâte în bernă. Sirene care răsună în tot oraşul. Pelerinaj al urmaşilor eroilor Revoluţiei în amintirea timişorenilor incineraţi la Bucureşti. Depuneri de coroane de flori la troiţa din faţa Catedralei Mitropolitane din Timişoara, pe ale cărei trepte tineri au căzut seceraţi de gloanţe. Slujbe în biserici. Momente de reculegere. În memoria tuturor celor ce au căzut ucişi pentru libertate, a celor ce au un mormânt, dar şi a celor care nu au, până pe 21 decembrie, toate aceste evenimente sunt menite să readucă în memoria colectivă sacrificiul lor.