15 ani după 11 septembrie
S-au împlinit 15 ani de la atentatele teroriste de la 15 septembrie din SUA, soldate cu aproape 3000 de morţi, între care şi români.
Valentin Țigău, 12.09.2016, 12:15
Statele Unite ale Americii au comemorat, în weekend, împlinirea a 15 ani de la atacurile jihadiste din 11 septembrie 2001, care au ucis aproape trei mii de persoane şi au condus la ani de război şi teroare pentru alte câteva milioane de oameni, din toată lumea.
La Casa Albă, preşedintele Barack Obama a marcat, duminica, la ora 08:46, momentul când un avion deturnat a lovit turnul de nord al World Trade Center, din New York, anunţând începutul celui mai sângeros atac terorist din Statele Unite.
Pompierii din New York au adus un omagiu celor 343 de colegi ai lor, care au murit în urma atacurilor de acum 15 ani. Ulterior, numele tuturor celor aproape trei mii de victime au fost citite la un serviciu de comemorare, care a avut loc la Ground Zero, pe locul unde s-au aflat turnurile gemene ale World Trade Center.
Majoritatea covârșitoare a celor morți erau civili, inclusiv cetățeni din 90 de țări. Între victime, se numără şi cinci cetăţeni americani de origine română: Eugen Gabriel Lazăr, Corina şi Alexandru Liviu Stan, Joshua Poptean şi Ana Fosteris. Alături de aceştia, a murit şi cetățeanul moldovean de origine română, Arkady Zaltsman, arhitect celebru, după planurile căruia a fost construit Palatul Parlamentului din Chişinău-Republica Moldova.
Potrivit corespondentului Radio România la Washington, nimeni nu a uitat momentele de teroare din urmă cu 15 ani. 75.000 de oameni suferă, încă, de tulburări mintale şi fizice, inclusiv membri ai echipelor de urgenţă, care au inspirat particule cancerigene în încercarea de a salva vieţi.
În discursul său săptamânal la postul naţional de radio, preşedintele Barack Obama a lansat un apel la respectarea valorilor democratice şi la evitarea răspunsurilor simpliste la provocarea pe care o reprezintă terorismul, făcând aluzie la declaraţiile anti-imigraţie ale candidatului republican la preşedinţia Statelor Unite, Donald Trump.
Şi în Romania au fost înregistrate reacţii oficiale în legătură cu evenimentele de la 11 septembrie 2001. Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu a adresat un mesaj secretarului de stat al Statelor Unite ale Americii, John Kerry. Şeful diplomaţiei române îşi exprimă, în mesaj, solidaritatea cu victimele atentatelor, familiile acestora şi cu toţi cei afectaţi de tragicele evenimente de acum 15 ani.
Recent, Camera Reprezentanţilor din Congresul Statelor Unite a votat în favoarea legislaţiei care va permite familiilor victimelor atacurilor din 11 septembrie 2001 să dea în judecată guvernul Arabiei Saudite, în ciuda ameninţării unui veto prezidenţial. Dintre cei 19 atacatori, 15 erau saudiţi, cu toate că guvernul de la Ryadh a negat constant că cetăţeni saudiţi ar fi implicaţi în atacuri, iar cercetările ulterioare nu au descoperit o legătură între atacuri şi statul saudit.