140 de ani de relaţii româno – americane
Parteneriatul Strategic cu SUA oferă o garanţie pentru securitate şi prosperitate, alături de apartenenţa la NATO şi la UE, s-a subliniat la București, la ceas aniversar.
Corina Cristea, 15.06.2020, 11:33
Declarații făcute la București și Washington au marcat împlinirea, pe 14 iunie, a 140 de ani de relații diplomatice între România şi SUA, fiind evocat modul în care a fost construită și consolidată această legătură caracterizată în prezent de un dialog politic intens și o cooperare eficientă. În mesajul transmis cu acest prilej, ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, a amintit că România este unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi militari şi economici ai Statelor Unite în Europa. Poporul român nu are prieten mai bun decât poporul american şi în numele americanilor şi al preşedintelui Trump, îţi mulţumesc, România, pentru cei 140 de ani de prietenie şi cooperare. Mulţi înainte!, a transmis ambasadorul.
La 11 iulie 1997, cu prilejul vizitei la București a preşedintelui Bill Clinton, a fost lansat Parteneriatul Strategic Bilateral, care a promovat rolul României de factor de stabilitate şi securitate în Europa de sud-est. Pentru România, Washingtonul a dovedit, mai ales în ultimele două decenii, că este aliatul ferm de care are nevoie în momente importante, a apreciat în mesajul său, şeful statului român, Klaus Iohannis. Este un drum lung pe care cele două țări l-au făcut împreună, dar şi un proces de o extraordinară complexitate, la această evoluție contribuind atât împărtăşirea valorilor democratice, cât şi dedicaţia pentru consolidarea cooperării bilaterale a unor generaţii succesive de oameni politici, diplomaţi, artişti, reprezentanţi a numeroase corpuri profesionale şi sociale, a amintit președintele Iohannis. Un rol important în construirea acestei relații l-a jucat și faptul că România a demonstrat că este un partener de încredere şi aliat NATO activ, care îşi asumă angajamente puternice şi contribuie la securitatea comună împreună cu Statele Unite.
După 11 septembrie 2001, România a acordat un sprijin semnificativ coaliţiei internaţionale conduse de SUA împotriva terorismului, participând cu trupe în operaţiunile din Afganistan şi Irak. Implicarea în războiul contra terorismului şi reformele economice au fost elemente care au determinat sprijinul SUA pentru integrarea României în NATO. Relaţia privilegiată în cadrul Parteneriatului Strategic oferă un reper solid în contextul unei lumi aflate într-o profundă şi rapidă schimbare, o lume dominată de numeroase provocări de securitate, se mai arată în mesajul președintelui. Vitalitatea parteneriatului a fost reconfirmată în ultimul an inclusiv prin adăugarea de noi sfere de cooperare, în domenii de înaltă tehnologie, cu implicaţii de ordin economic, social şi politic pentru următorul deceniu – aşa cum o arată Declaraţia Comună adoptată împreună cu preşedintele Donald Trump pe 20 august 2019, în cadrul vizitei făcute de șeful statului român la Casa Albă.
La Washington, Ambasada României a salutat declaraţia dedicată aniversării a 140 de ani de relaţii diplomatice susţinută, pe 11 iunie 2020, în Camerei Reprezentanţilor a SUA, reamintind că Washingtonul și Bucureștiul au dezvoltat un parteneriat strategic construit pe o prietenie de lungă durată, legături istorice şi angajamentul comun de promovare a securităţii şi prosperităţii în folosul cetăţenilor.