14 candidaţi pentru prezidenţiale
14 candidaţi sunt în cursă pentru funcţia de preşedinte al României
Ştefan Stoica, 11.10.2024, 11:33
Cea mai pasionantă competiţie din cel mai aglomerat an electoral pe care îl traversează România în ultimele două decenii vizează fotoliul prezidenţial. Turul unu al scrutinului pentru funcţia supremă este programat pe 24 noiembrie, iar runda decisivă două săptămâni mai târziu, pe 8 decembrie. Exact ca acum 5 ani, în cursă au rămas, după validarea la Curtea Constituţională, 14 candidaţi – 10 susţinuţi de formaţiuni politice şi 4 independenţi.
Nu a trecut de filtrul CCR eurodeputata Diana Şoşoacă, şefa S.O.S România, reprezentanta radicală a curentului suveranist, antioccidental şi pro-rus. Candidatura i-a fost invalidată pe motiv că Şoşoacă ar fi lovit, prin declaraţii şi gesturi, pilonii constituţionali care se referă la apartenenţa ţării la structurile europene şi euroatlantice. Decizia a stârnit un val de reacţii în spaţiul public, majoritatea critice, chiar dacă respectivul personaj politic este considerat toxic, din cauza violenţei de limbaj şi a ideilor pe care le propagă.
Curentul suveranist şi naţionalist nu rămâne, totuşi, fără exponent, pentru că printre candidaţi se află liderul Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion. Cel mai proeminent candidat al stângii politice este actualul premier şi şef la PSD, Marcel Ciolacu. Sondajele îl creditează cu şanse mari să câştige turul întâi. El e încrezător că va câştiga şi bătălia finală, deşi experienţa ultimilor 20 de ani a demonstrat că, în runda decisivă, candidatul dreptei a fost alesul.
Pe de altă parte, anul acesta lucrurile sunt complicate pe culoarul de dreapta. Aspirantul pe care îl propune PNL, principalul partid de dreapta, este liderul nu foarte carismatic al formaţiunii, fostul premier Nicolae Ciucă. E în urma partidului ca intenţie de vot, iar intrarea sa în turul al doilea este incertă. PNL şi candidatul său decontează, potrivit sondajelor, mariajul guvernamental cu PSD. Încercarea lor de acum de a se distanţa politic de social-democraţi, fără a părăsi guvernul, nu pare credibilă.
Pe culoarul de dreapta e şi preşedinta Uniunii Salvaţi România, Elena Lasconi, primar într-un orăşel din sud. E convinsă că va intra în turul al doilea şi militează pentru reunirea dreptei. Într-un top cinci al candidaţilor cu şanse să intre în turul decisiv este şi independentul Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO până de curând. Geoană spune că a învăţat din greşelile trecutului, aluzie la modul în care, în calitate de lider al PSD, a pierdut dramatic cursa prezidenţială din 2009, vorbeşte de nevoia de schimbare şi pretinde că este cel mai competent candidat în domenii pe care actualul context geostrategic le face încă şi mai relevante.
Pe lista candidaţilor se mai află, între alţii, un fost ministru de Justiţie şi de Externe, independentul Cristian Diaconescu, şi fostul premier şi lider liberal Ludovic Orban. Turul al doilea al prezidenţialelor încheie maratonul electoral din acest an, început în iunie cu alegerile locale şi europarlamentare. Alegerile pentru Parlamentul naţional vor avea loc chiar de Ziua Naţională, pe 1 decembrie.