11 septembrie, după 12 ani
S-au implinit 12 ani de la atacurile coordonate de organizatia terorista Al-Qaeda impotriva SUA. 11 septembrie reprezinta o data dupa care lumea n-a mai fost la fel.
Valentin Țigău, 11.09.2013, 12:12
Atentatele de la 11 septembrie au fost o serie de atacuri sinucigase coordonate de Al-Qaeda împotriva SUA. 19 teroristi au deturnat patru avioane comerciale de pasageri, prăbusind două dintre ele în Turnurile Gemene ale World Trade Center din New York. Teroristii au lovit, cu un al treilea avion, clădirea Pentagonului, lângă Washington, iar al patrulea avion a cazut pe o câmpie din Pennsylvania. În total, în urma atacurilor, au murit aproape 3000 de oameni.
Statele Unite au răspuns la aceste atacuri lansând un razboi pe toate planurile împotriva terorismului, invadând Afganistanul pentru a înlătura de la putere regimul fundamentalist taliban, care adăpostea teroristi al-Qaeda, si adoptând legea “USA Patriot”, in vigoare, pana azi; o lege ulterior contestata, care da posibilitatea Guvernului de a supraveghea orice persoană banuita ca ar putea plănui un atac terorist împotriva Americii.
Si alte tări si-au întărit legislatia antiterorista, extinzand puterea organelor de forta si de securitate in aplicarea acestei legislatii.
S-a spus ca, dupa 11 septembrie 2001, lumea n-a mai putut fi aceeasi. Urmarile tragediei americane au afectat miliarde de oameni. Multe economii au suferit caderi semnificative, dar cele mai mari schimbari au fost cele politice. Majoritatea liderilor lumii au condamnat atacurile, mai putin Irakul si liderul sau, Saddam Hussein. Speculatiile privind implicarea unor irakieni in atentate, au contribuit la acceptarea de către publicul american a invadarii armate a Irakului, în 2003. Multe tari au inghetat conturile bancare ale unor suspecti de terorism iar SUA au infiintat un controversat centru de detentie la baza militară din Golful Guantánamo, Cuba.
Dupa 11 septembrie 2001, s-au schimbat aliantele si chiar ordinea mondiala. Lumea s-a divizat in rai si buni, pe “axa raului” figurand Irakul, Iranul si Corerea de Nord. Relatiile externe s-au incordat, SUA au fost acuzate ca, in numele luptei antiterorism, s-a transformat intr-un jandarm universal. Cu toate acestea, majoritatea statelor pare ca a inteles ca terorismul reprezinta un pericol la nivel mondial si, pana la urma, acest lucru e cel mai important.
Pentru Romania, 11 septembrie 2001 a insemnat, de asemenea, o schimbare majoră, adusă de poziţionarea fermă de partea lumii civilizate şi a eforturilor acesteia de eradicare a terorismului. NATO si SUA au realizat ca aceasta tara poate reprezenta un partener strategic de nadejde in zona Marii Negre. In 2004, Bucurestiul semneaza aderarea la NATO, iar in 2007 Romania intra in UE. Pe aceasta linie de parteneriat, romanii si americanii construiesc la Deveselu construiesc un scut european antiracheta.