105 ani de la unirea Basarabiei cu România
Unirea Basarabiei cu România de acum 105 ani a fost marcată în Republica Moldova printr-o serie de evenimente.
Daniela Budu, 28.03.2023, 11:33
Lideri ai administraţiei de la Bucureşti au participat luni, în Republica Moldova (ex-sovietică, majoritar românofonă), la festivităţi prilejuite de împlinirea a 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România. Un moment important a fost marcat în municipiul Ialoveni, unde au fost dezvelite busturile lui Alexandru Marghiloman, premierul României din acea vreme, şi Ion Inculeţ, preşedinte al Sfatului Ţării de la Chişinău în 1918. Prezent la ceremonie, preşedintele Camerei Deputaţilor din Parlamentul României, Marcel Ciolacu, a dat asigurări că România, ca şi acum 105 ani, va fi acolo unde o cheamă datoria, va apăra suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova. Marcel Ciolacu: Pe 27 martie 1918, în Sfatul Ţării de la Chişinău, Alexandru Marghiloman spunea aşa: atunci când s-a ivit pericolul care va ameninţa integritatea, România înrudită s-a grăbit să garanteze independenţa şi nedespărţirea acestei ţări. Astăzi, după 105 ani, suntem aici şi îmi permiteţi să vă spun clar şi răspicat că nimic nu s-a schimbat. România va fi acolo unde o cheamă datoria şi vocea sângelui. România va apăra suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova.
Totodată, Marcel Ciolacu a apreciat că reintroducerea recentă a limbii române ca limbă oficială în Republica Moldova reprezintă un act de curaj. Iar preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu, a declarat că în Europa, în lumea asta, trebuie să ştii ce limbă vorbeşti, trebuie să ştii din ce neam faci parte, să-ţi ştii istoria şi numai aşa, prin astfel de decizii, chiar şi întârziate, vom putea face parte din lumea civilizată, din lumea păcii şi nu din lumea războiului şi lumea minciunii’. În plus, acesta a apreciat ajutorul României acordat Republicii Moldova şi şi-a exprimat speranţa ca în momentele decisive şi clasa politică actuală să aibă tăria să ia decizii istorice.Igor Grosu: În timpuri grele apar caractere puternice, şi aceşti doi înaintaşi, Alexandru Marghiloman şi Ion Inculeţ, au luat o decizie istorică. De aceea ne dorim nouă, clasei politice, să ne ajute Dumnezeu şi la momentul potrivit să avem caracter şi hotărâre să luăm decizii istorice! Vă mulţumesc tuturor românilor, mulţumesc României pentru tot ce a făcut şi face pentru Republica Moldova.
De la București, premierul Nicolae Ciucă a declarat că istoria ne învaţă că agresiunea militară, dominaţia ilegitimă şi discriminarea naţiunilor nu pot dăinui. Ne-o dovedesc aspiraţiile dintotdeauna ale popoarelor, inclusiv ale poporului român, de a trăi liber, demn, unit şi democratic. Iar acestea îşi găsesc cea mai concretă expresie în Marea Unire din 1918, începută la 27 martie cu revenirea Basarabiei la patria mamă, România. Evenimentul a reprezentat un moment esenţial pentru anul istoric 1918, care a culminat, la 1 decembrie, cu unirea tuturor românilor. Istoria a consemnat însă existenţa sub un singur stat a celor două teritorii separate de Prut timp de doar 22 de ani. În 1940, în urma unui ultimatum al Moscovei, care urmărea punerea în aplicare a pactului semnat de Hitler şi Stalin, Basarabia a fost din nou ruptă de România şi cedată Uniunii Sovietice.