1 Decembrie la români
La Bucureşti, la Alba Iulia, la Chişinău, Ziua Naţională a României a prilejuit nu doar festivităţi comemorative, ci şi lansarea unui nou proiect de ţară.
Bogdan Matei, 02.12.2013, 12:41
Fie fiindcă au depăşit deja criza economică, fie fiindcă, mai probabil, s-au obişnuit cu ea, românii şi-au celebrat, duminică, Ziua Naţională mai destinşi decât în anii din urmă. Disputele partizane s-au mai domolit, iar proverbialelor huiduieli din public, cu care erau întâmpinaţi liderii politici ce depuneau coroane de flori, li s-a mai pus surdină. La Bucureşti, tradiţionala paradă militară a fost cea mai fastuoasă din ultimele două decenii.
În premieră, celor peste două mii de militari români care au defilat li s-au alăturat 140 de camarazi din patru state aliate României în cadrul NATO, americani, francezi, polonezi şi turci. Alba Iulia (centru), oraşul care, la 1 Decembrie 1918, imediat după primul război mondial, consfinţea, odată cu Unirea Transilvaniei cu România, desâvârşirea statului naţional unitar, a găzduit Congresul Spiritualităţii Româneşti. Delegaţi din 23 de ţări de pe mai multe continente au dezbătut starea întregii românităţi la 95 de ani de la Marea Unire.
În bună măsură, euforia care a însoţit festivităţile de 1 Decembrie a fost potenţată de un succes de politică externă pentru care Bucureştiul e îndrituit să-şi aroge parte din merite. Frecvent definită drept al doilea stat românesc, Republica Moldova (ex-sovietica) tocmai parafase, vineri, la Vilnius, la summitul Parteneriatului Estic, Acordurile de Asociere la UE şi de liber-schimb.
Preşedintele României, Traian Băsescu, a salutat acest pas, dar a atras atenţia ca e lung drumul Republicii Moldova până la admiterea în UE. El şi-a reiterat convingerea că intrarea cetăţenilor moldoveni în Uniune s-ar produce mai rapid prin unirea Republicii Moldova cu România. Unirea, a mai spus preşedintele, trebuie să fie noul proiect de ţară: Nu este un ideal de realizat pe termen scurt, dar trebuie să ni-l asumăm şi să-l afirmăm, dacă dorim ca atunci, cândva, acest ideal să se realizeze.”
Prezent pe 1 Decembrie la Bucureşti, unde a asistat la parada militară, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a confirmat afinităţile profunde dintre cele două state vecine: Republica Moldova este parte a culturii europene şi, bineînţeles, a celei româneşti. Stau mărturie, în acest sens, clasicii noştri comuni. Vorbim aceeaşi limbă, avem aceeaşi simţire şi am trăit aceeaşi istorie tumultoasă.” Preşedintele Timofti i-a mulţumit din nou omologului său pentru consecvenţa cu care România a pledat la Bruxelles cauza europeană a Republicii Moldova.