Semicentenarul Radiovacanța
Acum o jumătate de secol, pe litoralul românesc se facea auzit un radio aparte, altfel decât cel oficial.
Marius Tiţa, 13.08.2017, 04:20
Acum o jumătate de secol, pe litoralul românesc se facea auzit un radio aparte, altfel decât cel oficial. Era un radio de vacanță numit chiar așa, Radiovacanța, și emitea de la Mamaia, centrul vacantelor românesti la Marea Neagra. Se auzea multa muzica, putina politica și multe emisiuni în limba straine. Toate acestea erau de neconceput pentru doctrina oficiala comunista a acelor vremuri numai ca România incepuse sa fie vizitata de tot mai multi turiști străini care, în lipsa internetului, ce nu era nici macar o idee SF, pe atunci, aveau nevoie de muzica și informații în limba fiecaruia.
Emisiunile Radiovacanța au fost, de la inceput, în limba româna, în engleza, germana, franceza și rusa. Specialistii domeniului, realizatori de emisiuni radio în limbi straine erau redactorii Radio România Internațional, postul pe care tocmai îl ascultați. Ei au fost chemați de la început sa lanseze postul estival de la Mamaia. De-a lungul timpului, în memoria celor care și-au petrecut vacanta pe litoralul românesc, au rămas semnale și spoturi muzicale, voci și nume de redactori și chiar piese muzicale care nu puteau fi ascultate decat la Radiovacanța.
Un element tehnic simplu a venit sa sporească audiența și eficienta postului ata de îndrăgit. Pe plajele românești au fost montate difuzoare la care se auzeau emisiunile Radiovacanța, în toate limbile de emisie. Astfel, întreg litoralul românesc era pur și simplu scaldat în emisiunile Radiovacanța. Atmosfera creata de aceste emisiuni era una de vacanta și cu totul inedită era și ceea ce se petrecea în redacție. Radiovacanța avea o pondere semnificativă de emisiuni în direct, mai multă muzică decât la alte posturi de radio, ritmul și adresarea erau de alt tip. Alături de redactori, la emisiuni au participat cantareti celebri, actori și vedete, ba chiar și copii pierduti pe plaja și care, se stie de decenii, erau adusi la Radiovacanța, ca reper de intalnire.
Mai în gluma, mai în serios, mai multe personalitati importante ale vremurilor actuale au recunoscut, ca în vacantele lor, s-au pierdut de parinti și i-au regasit pe acestia în față, la Radiovacanța“. Postul estival nu a fost ocolit de presiuni și ingerințe, iar printre amintirile redactorilor de atunci se afla și frisoanele unor telefoane de sus“. Dar și năzbâtii de-a dreptul copilăroase care, în atmosfera de vacanță, erau mai ușor iertate de morga oficială. Veselia și buna dispozitie de la Radiovacanța nu puteau dura prea mult, tot asa cum emisiunie în limbi straine erau un domeniu greu de acceptat de regimul comunist. Radiovacanța a fost reinființată în primele zile dupa Revoluția anticomunista din 1989, impreuna cu postul local, Radio Constanța.
Emisiunile în limbi straine au fost și ele difuzate un timp dar totul s-a transformat odata cu evolutia societatii românești dar și a întregii lumi. Astăzi putem asculta Radiovacanța dar și emisiunile în româna sau în limbi străine ale Radio România Internațional oriunde în lume, în condiții foarte bune. Si, indiferent daca v-ati pierdut sau nu pe litoral, regasindu-va parintii cu ajutorul Radiovacanța, nu se poate sa nu vibrati la auzul semnalului de post al Radiovacanța care v-au insotit jocul cu valurile din copilarie. Iar pentru turistii straini care au vizitat litoralul românesc în aceasta ultima jumatate de secol, Radiovacanța inseamna muzica și informatiile care incadreaza sonor amintirile din aceste sejururi.