Românii de peste hotare
Despre România se spune că este o ţară înconjurată de români...
Marius Tiţa, 09.10.2016, 07:06
Despre România se spune că este o ţară înconjurată de români. La Est, dincolo de frontiera de stat, se află Basarabia, ce se poate regăsi în spaţiul Republicii Moldova, în mare parte, dar şi în Ucraina. Românii trăiesc între Prut, actuala frontieră dintre România şi Republica Moldova, şi până la Nistru şi chiar dincolo de acest mare fluviu. Practic, românii moldoveni trăiesc şi în Transnistria, provincia estică a Republicii Moldova, supusă unui separatism violent, chiar din 1991, când Republica Moldova ieşea din Uniunea Sovietică.
Sudul Basarabiei se află acum în Ucraina. De altfel, găsim populaţie românească până la Odessa, în Crimeea. Represiunea stalinistă i-a dus pe românii basarabeni şi bucovineni până în stepele republicilor sovietice din Asia Centrală. Într-adevăr, şi românii bucovineni au avut soarta basarabenilor, nordul Bucovinei fiind luată tot prin ultimatumul stalinist din 1940. La sud, românii trăiesc din Valea Timocului până în sudul Dobrogei, şi foarte puţini la Balcic, acolo unde Regina Maria a României a ridicat celebrul său castel. În nord, în Ucraina, avem români la ei acasă, în oraşul Cernăuţi, esenţial pentru spiritualitatea românească, în satele din nordul bucovinean, în Maramureşul istoric, până la frontiera cu Ungaria.
De-a lungul frontierei cu Ungaria, coborând spre sud, se află o populaţie românească locală din ce în ce mai redusă. Oraşul Ghiula este cel mai important dintre cele cu populaţie românească din Ungaria. Ajungând în Serbia, aflăm numeorase şi frumoase localităţi ale românilor, în Voivodina, dar şi în Valea Timocului. Desigur, românii de peste hotarele ţării nu sunt, nici metaforic şi nici concret, doar cei care trăiesc la ei acasă, în afara graniţelor oficiale. Românii se află în întreaga lume, după cum i-a dus istoria lumii sau propria lor viaţă.
Vestul european are o emigraţie românească de peste o sută de ani. De peste un secol, românii trec oceanul, în America, unde există comunităţi istorice, vechi, în Statele Unite şi în Canada. În Europa de Vest şi America, dar şi în Australia, românii au plecat ca să scape de comunism şi de Ceauşescu, dar şi după căderea acestui regim, în Decembrie 1989.
În prezent, discuţia despre românii aflaţi peste hotare este mult mai complexă, după cum complexe sunt situaţiile personale, care fac să ne întâlnim compatrioţii în Europa de Vest, în Balcani, în spaţiul fost sovietic, în America, în ţările latino-americane, în Australia, în China şi Japonia, dar şi Thailanda şi Indonezia, în ţările arabe, în Africa de Sud şi de Nord, practic, oriunde în lume. Este un fenomen normal, practic orice popor liber se poate mişca acum în funcţie de interesele proprii şi de mecanismele economice sau sociale după care funcţionează.
Astfel, pe lângă românii aflaţi în străinătate la ei acasă, în jurul graniţelor, sunt cei plecaţi de mult timp sau născuţi deja pe plaiuri străine din părinţi născuţi în România. În ultimul timp, activităţile economice, dar şi studiile de prestigiu fac să întâlnim, cu mândrie, nume româneşti în situaţii dintre cele mai onorabile, ca oameni de ştiinţă şi de cultură, funcţionari internaţionali, studenţi şi doctoranzi, politicieni şi lideri de opinie din ţările în care trăiesc.
La peste un sfert de secol de la eliberarea din Decembrie 1989, românii se raportează la ţara lor şi creşte semnficativ dorinţa de implicare în viaţa românească. De la simpla participare la vot la mult dorita revenire în ţară, deciziile sunt tot mai uşor de luat, într-o lume globalizată în care România înseamnă, tot mai mult, acasă.