Prinţul Charles şi România
La început a fost o surpriză fantastică să îl vezi pe prinţul Charles în România, într-un sat puţin cunoscut, relaxat şi fără încărcătura vieţii sale de zi cu zi.
Marius Tiţa, 11.06.2013, 10:18
La început a fost o surpriză fantastică să îl vezi pe prinţul Charles în România, într-un sat puţin cunoscut, relaxat şi fără încărcătura vieţii sale de zi cu zi. Pentru români au fost o descoperire inclusiv locurile pe care cel care va fi, într-o zi, regele Marii Britanii, a venit special să le vadă în România. Nu erau vedetele topurilor turistice, nu conţineau ciment sau asfalt şi nici cerul nu îl zgâriau, luându-i lumina soarelui. Dimpotrivă, erau şi au rămas adevărate locuri de basm, cu vegetaţia învăluind casele de poveste, într-o linişte de-a dreptul terapeutică, de un firesc de copilărie.
Cunoscut pentru preocupările sale ecologice şi arhitecturale, prinţul Charles a descoperit în România locuri pe lângă care trecem fără să le băgăm în seamă, fără a înţelege valoarea lor naturală. Prinţul londonez, în schimb, a descoperit şi apreciază exact aceste valori. Nu o dată s-a declarat uimit de relaţia aparte dintre om şi natură care a dăinuit pe plaiurile transilvane pe care le vizitează, o relaţie care lipseşte societăţii actuale.
În prezent, constatăm efectele asupra imaginii României şi a românilor ale interesului prinţului pentru locurile minunate de la noi dar trebuie să subliniem că firescul se regăseşte şi în această poveste. Nu este nimic ostentantiv sau impus aici. Prinţul a aflat de satele transilvane cu viaţă lină precum dealurile care le înconjoară, a venit o dată, a vorbit cu oamenii locului, i-a stârnit să valorifice darurile naturii sub formă de dulceaţă, a cumpărat ciorapi de lână făcuţi ca în vechime. Nu avem în spate un program de promovare, nu sunt formule în acţiune şi nici calcule de eficienţă şi nici nu putea fi vorba de aşa ceva. Este o chestiune de sinceritate în gânduri şi naturaleţe în fapte, de frumuseţe, de descoperire şi uimire. Nimic în lume nu l-ar fi obligat pe prinţul britanic să pornească la un demers de o asemenea rezonanţă. Numai impulsul personal, chemarea rezonantă a unui peisaj edenic, firescul uman din orice prinţ au făcut ca Charles să îşi treacă din când în când, în agenda sa extrem de aglomerată, zile şi dimineţi pe paliurile transilvane.
Despre sinceritatea acestei poveşti de dragoste vorbesc şi imaginile cu fiul prinţului Charles, roşcatul Harry, jucându-se copilăreşte în marea de zăpadă ce acoperea câmpia transilvană, la prima sa vizită, pe urmele tatălui său, în România. Se zvoneşte şi despre William că ar fi tentat să se bucure de natura românească, asemenea tatălui şi fratelui său, împreună cu soţia sa, Kate. În curând, însă, un alt membru al Casei regale britanice, ce se va naşte în viitorul apropiat, va putea verifica la faţa locului, aprecierea regală.
Vizitele prinţului Charles în România şi-au câştigat firescul pe care nobilul britanic l-a căutat mereu venind aici. Nu mai este nimic excepţional în a afla că prinţul este iar pe plaiurile pe care le îndrăgeşte atât de mult. După ce britanicii au descoperit întreaga lume, scotocind şi cele mai vitrege colţuri ale globului, prinţul lor a descoperit ultimele locuri care, aşa cum spune el, nu au fost atinse de efectele negative ale civilizaţiei industriale. Şi nu undeva unde omul nu a ajuns sau a uitat că a ajuns ci în Europa, în centrul Europei chiar. Prinţul Charles a descoperit aceste locuri, descoperirile fiind preocuparea de secole a poporului său. Dar acelaşi prinţ venit de dincolo de Canalul Mânecii ne-a relevat nouă, românilor, frumuseţile plaiurilor noastre, a locurilor de lângă noi. Prinţul Charles i-a făcut, de fapt, pe români să se redescopere.