Pokemon versus ISIS
Pokemon a invadat internetul şi ocupă sfera de interes a tinerilor, care ies din casă să îi caute şi în mediul real. S-ar putea ca ei să îşi dorească o anumită figură Pokemon mai mult decât să ucidă sau să fie ucis.
Marius Tiţa, 31.07.2016, 10:10
Sociologii occidentali privesc uimiţi şi tăcuţi, atât de tăcuţi că zici că au plecat cu toţii în vacanţă. Evenimentele se petrec cu mare viteză şi dacă nu avem previziuni, nici explicaţiile nu sunt coerente. Membri ai societăţilor dezvoltate sunt disperaţi să se arunce în aer în mijlocul semenilor lor, să îi zdrobească cu maşinile de zi cu zi, să îi decapiteze pe preoţii creştini chiar în bisericile lor din zonele liniştite ale Vestului, să îi împuşte pe cei atraşi la un hamburger. America vine cu un atac într-un club pentru homosexuali iar Japonia îşi doboară recordul la crime cu un singur om şi doar cu cuţitul.
Care ar putea fi explicaţia acestei dezlănţuiri de violenţă faţă de semenii noştri, de crimă oarbă în care nici cifrele nu mai impresionează? De unde vine această hotărâre şi energia fantastică depusă în scopuri atât de îngrozitoare? În general, criminalii sunt persoane care nu au dat prea mult societăţii în care trăiesc dar au beneficiat masiv de sprijinul acesteia. De aceea, au nevoie de o raportare majoră, de înscriere într-o pseudo-tendinţă care să le justifice pornirile şi mai ales acţiunile criminale.
În ultimii ani, oferta ISIS este cea mai generoasă în acest sumbru domeniu. Este modernă şi rapidă, poate fi accesată pe internet şi nu trebuie să îndeplineşti nicio condiţie ca să ucizi în numele său. Pe site-uri găseşti tot, şi texte care să te mobilizeze, şi justificări dintre cele mai absurde şi mincinoase, şi sfaturi şi resurse. Totul împotriva societăţii care ţi-a dat tot, chiar şi internetul cu partea sa neagră în care ai ales să trăieşti.
Războiul purtat în numele Islamului împotriva civilizaţiei occidentale se duce mai mult pe internet şi îşi are cei mai eficienţi “soldaţi în membrii societăţilor vestice pentru care accesul la internet şi confort este un drept elementar. Cei care au decapitat un preot în Franţa nu aveau 20 de ani şi, cel puţin unul dintre ei era considerat, e drept, de propria mamă, un copil exemplar de cuminte. La fel de drept e faptul că poliţia îl avea deja în urmărire, inclusiv pentru încercarea de a ajunge în Siria şi a lupta cu arma în mână pentru idealuri criminale.
Doar că strategia pare a se fi schimbat sau măcar să se fi limpezit. La ce bun să vină mii de tineri debusolaţi, obişnuiţi cu confortul occidental, în iadul din Siria şi Irak, unde moartea îngrozitoare a mii de oameni nu mai impresionează pe nimeni? Mai bine să rămână în societăţile care i-a creat şi să le lovească din interior, ca într-o strategie elementară din cele mai multe jocuri pe calculator, nu neapărat cele mai noi.
Până nu demult, criminalii nu aveau nimic în comun cu idealurile pentru care acum comit fapte abominabile cu plăcerea câştigării unor puncte pe monitorul digital. Mai mult, se dedau cu plăcere la toate cele incriminate de liderii malefici ai organizaţiei cu nume de stat, lideri care făceau şi ei aceleaşi lucruri, în tinereţea lor.
Tot de pe internet ar putea veni cel mai periculos inamic al ideologiei criminale a ISIS şi el ia forma unor monstrişori drăguţi care, cu ani în urmă, se aflau pe ghiozdanele şcolare. Nu este exclus ca inclusiv liderii de extracţie occidentală ai ISIS să fi avut, la vremea claselor primare, ghiozdane cu figuri Pokemon pe ele.
Acum, Pokemon a invadat internetul şi ocupă sfera de interes a tinerilor, care ies din casă să îi caute şi în mediul real. S-ar putea ca ei să îşi dorească o anumită figură Pokemon mai mult decât să ucidă sau să fie ucis. Este drept, profilul psihologic al celor două categorii este extrem de diferit dar mediul virtual în care se desfăşoară este acelaşi, cel al tinerilor care caută o preocupare, având cam tot ce le trebuie pentru un trai bun, de nivel occidental. Inocenţa revine în jocurile pe calculator acolo unde orice era posibil pentru o răsplată directă, punctele ce te fac campionul propriei camere.
Dacă avem grijă şi să nu se petreacă accidente din cauza concentrării asupra acestui joc, avem acum şansa să redevenim copii, în căutarea punctelor Pokemon, înlocuind ura reală cu ghiozdanul virtual.