O mare sportivă
Vestea frumoasă a săptămânii trecute este numirea Roxanei Mărăcineanu în funcţia de ministru al sporturilor în Guvernul francez.
Marius Tiţa, 09.09.2018, 07:25
Vestea frumoasă a săptămânii trecute este numirea Roxanei Mărăcineanu în funcţia de ministru al sporturilor în Guvernul francez. Acum, deja ştie toată lumea că noul ministru este de origine română, de fapt este născută în România, în Franţa ajungând la 9 ani.
Povestea vieţii sale este emoţionantă. Tatăl noului ministru a fost angajat într-unul dintre contractele prin care România comunistă trimitea specialişti să lucreze în ţările maghrebiene. Familia Mărăcineanu revenea din Algeria, în 1984, când părinţii au luat decizia de a nu mai reveni în România lui Ceauşescu. Desigur, copilul, ministrul de astăzi, a resimţit cel mai dur acestă schimbare radicală.
Treptat, lucrurile au intrat pe un făgaş normal astfel că Roxana Mărăcineanu a putut să se dedice sportului, aşa cum şi-a dorit mereu. În România începuse gimnastica, moda momemntului, inspirată de marea campioană Nadia Comăneci şi urmaşele sale. În România descoperise şi nataţia, căreia i s-a dedicat atunci când a ajuns în Franţa.
A fost naturalizată în 1991 şi de atunci tricolorul sub care a concurat a fost cel francez. În 1998, la Perth, în Australia, devine prima campioană mondială la nataţie din Franţa şi numele său se impune în istorie. Este multiplă campioană a Franţei şi campioană a Europei, în diferite probe de nataţie. La Jocurile Olimpice de la Sydney, din anul 2000, a câştigat argintul pentru Franţa, fiind depăşită de o altă româncă, Diana Mocanu. Mărturiseşte că a plâns de emoţie când a auzit imnul României.
Roxana Mărăcineanu s-a retras treptat din sport, mergând pe calea politicii. În 2010 a candidat şi a câştigat un loc de consilier regional. S-a implicat serios în mai multe programe menite să atragă tineretul în lumea sportului. În acest an, preşedintele Macron i-a cerut să participe la un program naţional de nataţie dedicat copiilor. La scurt timp, a fost numită în fruntea Ministerului Sporturilor, cea mai înaltă demnitate deţinută vreodată de un român în Franţa.
Numirea sa s-a bucurat de o foarte bună primire în presa franceză, care a luat lucrurile în detaliu, cu seriozitate. Am fost chiar invitaţi să descoperim 10 lucruri pe care ar trebui să le ştim despre ministrul Mărăcineanu. Primul este, desigur, faptul că este o campioană. Faptul că vine din România este pe al doilea loc, fără a considera articolul ca fiind un clasament.
Originea sa este, de fapt, povestea vieţii sale. A fost prezentată ca un exemplu de bună integrare a unui străin în societatea franceză, deşi nu i-a fost mereu uşor. Din toată inima mulţumeşte Franţei că i-a primit familia în lumea liberă şi a putut deveni cea care este astăzi. În acest context să amintim şi poziţia ministrului francez de origine română despre migraţie: Franţa ar putea fi mult mai primitoare. Lucrurile s-au schimbat mult. Cei care vin acum nu mai au şansa noastră de atunci”.
Să mai aflăm că este comentatoare pentru emisiunile televizate de sport, că a făcut politică pentru partidul socialist, a vrut mereu să zboare în cosmos, nu a reuşit să pătrundă în conducerea forurilor sportive din Franţa şi a lansat un apel naţional ca tinerii şi copiii să înveţe să înoate, pe fondul unei creşteri alarmante a cazurilor de înec.
Roxana Mărăcineanu, campioană şi ministru al Franţei, născută la Bucureşti acum 43 de ani, este o personalitate dedicată semenilor săi, într-un spirit deplin de sportivitate şi de iniţiativă. Spune lucrurilor pe nume, şi nu numai în franceză şi în română, ci şi în engleză şi germană, limbi studiate la facultate. Nu iartă făţărnicia, îşi aminteşte obstacolele absurde de care s-a lovit, chiar dacă este o campioană naţională şi nu ezită să accentueze faptul că datorează Franţei întreaga sa evoluţie. Se mândreşte că este româncă şi franţuzoaică în acelaşi timp şi îi stă foarte bine în ia românească în care apare, la un moment dat, într-o fotografie luminată de minunatul zâmbet al doamnei ministru al Sporturilor din Franţa, Roxana Mărăcineanu.