Kennedy – 50 de ani
În 1963, vineri, 22 noiembrie, în miezul zilei, preşedintele Statelor Unite, John Fitzgerald Kennedy, era împuşcat mortal în timpul unei vizite în Dallas.
Marius Tiţa, 25.11.2013, 12:11
După 50 de ani, 22 noiembrie cade tot într-o zi de vineri. În 1963, vineri, 22 noiembrie, în miezul zilei, preşedintele Statelor Unite, John Fitzgerald Kennedy, era împuşcat mortal în timpul unei vizite în Dallas. Momentul şi tot ce a urmat s-a constituit într-o poveste ce întrece orice scenariu de film cu multă imaginaţie. La scurt timp a fost arestat Lee Harvey Oswald, acuzat de uciderea unui poliţist din Dallas, imediat după asasinarea preşedintelui.
Peste numai 2 zile, este ucis, la rândul său, chiar în sediul poliţiei, de un proprietar de club de noapte, Jack Ruby. Nici acesta nu mai trăieşte prea mult, doar 3 ani şi jumătate, dându-şi ultima răsuflare la Parkland Hospital, acolo unde muriseră şi preşedintele Kennedy şi Oswald, celelalte personaje ale dramaticei istorii de acum o jumătate de secol. Asasinarea celui mai tânăr şi mai iubit preşedinte american a fost un adevărat şoc pentru toată lumea. Avea 43 de ani când a fost ales, în 1960, şi al doilea mandat, din 1964, era ca şi sigur.
Era al 35-a preşedinte al SUA şi primul de religie catolică. Aducea un suflu nou în politica americană, era un reformator prin ceea ce făcea şi spunea. Frazele sale au rămas în istorie, de la patrioticul Nu te întreba ce poate face ţara ta pentru tine, întreabă-te ce poţi face tu pentru ţara ta”. (Ask not what your country can do for you; ask what you can do for your country) la internaţionalul “Şi eu sunt berlinez” (Ich been ein Berliner). Arăta foarte bine şi avea o soţie răsfăţată de opinia publică, aflată total în admiraţia ei. Erau Jack şi Jackie, o potrivire de nume care făcea din cuplul cel mai puternic din lume un model de zi cu zi al frumuseţii şi farmecului.
Legenda familiei Kennedy este, însă, o ţesătură de dramă şi strălucire, însă mulţi vorbesc mai degrabă de blestem. Fratele cel mare al preşedintelui, Joseph Patrick, căruia îi fusese rezervat rolul de preşedinte al SUA de către puternica sa familie, a murit în al doilea război mondial, la bordul avionului său. După 55 de ani, John Kennedy Junior, sau John-John, în care toată lumea vedea o reîncarnare a tatălui său, preşedintele asasinat, dispărea în mare la bordul avionului său. Se născuse în noiembrie 1960, cu doar câteva zile înainte ca tatăl să fie ales în funcţia supremă de la Washington, iar în ziua în care împlinea 3 ani, saluta copilăreşte cortegiul funerar al tatălui său, preşedintele asasinat la Dallas.
În 1968, la 5 ani de la asasinarea preşedintelui John Kennedy, fratele său mai mic, Robert, cel care preluase conducerea destinului politic al familiei, avea şi el să fie ucis de un asasin singuratic. Drumul său spre funcţia supremă în SUA părea nu mai poată fi oprit decât astfel. Al patrulea frate, Edward Ted Kennedy, şi-a văzut refuzate orice tentaţii de a merge pe drumul prezidenţial al fraţilor săi care îşi pierduseră viaţa în mod tragic. La toate aceste tragedii şi altele care i-au lovit pe membrii familiei Kennedy i-a fost dat să asiste mamei preşedintelui asasinat la Dallas, Rose Kennedy, care a trăit 105 ani.
Membrii familiei Kennedy au servit ţara la Casa Albă dar şi în Congres, mai multe generaţii ale familiei fiind senatori sau membri ai Camerei Reprezentanţilor. Începând cu tatăl familiei, Joseph Kennedy, care a fost trimis în misiune la Londra la începutul celui de al doilea război mondial, mai mulţi Kennedy au fost ambasadori, în Irlanda de origine a familiei dar şi în Japonia, unde tocmai şi-a prezentat scrisorile de acreditare, Caroline, fiica preşedintelui Kennedy, singura supravieţuitoare din frumoasa familie prezidenţială americană de acum 50 de ani.