Jocul de-a geopolitica
Ne-am fi așteptat ca, după un sfert din secolul XXI, să beneficiem doar de analize geopolitice și strategice foarte bine elaborate, moderne, într-un spirit nou, pline de inteligență artificială.
Marius Tiţa, 12.01.2025, 11:30
Ne-am fi așteptat ca, după un sfert din secolul XXI, să beneficiem doar de analize geopolitice și strategice foarte bine elaborate, moderne, într-un spirit nou, pline de inteligență artificială. În schimb avem de-a face cu reacții care nu se mai jenează de lipsa de competențe ale emițătorilor, de absurditatea celor afirmate, de insuficiența intelectuală a formulelor și a aserțiunilor publicate.
Nu numai că nu este nimic nou și modern, dar sunt reluate idei vechi, care nu au fost prea deștepte nici măcar la momentul lor. După uimire, începem să ne obișnuim cu enormitățile și să le confundăm cu adevărul plin de viață al modernității. De fapt, tot ce a descoperit omenirea în materie de politică și diplomație în acești 25 de ani din anii două mii este dat de-o parte cu nonșalanță și sunt aduse, de fapt, readuse în atenție, cu zâmbetul pe buze, deși nu este de glumă, idei contrare oricăror reglementări și legi internaționale. Nu poate fi vorba de glumă pentru că majoritatea sunt subiecte care au generat războaie, deci moarte și distrugere.
Majoritatea acestor uluitoare luări de poziție merg pe terenul minat al revendicărilor teritoriale. Săgețile lansate de președintele ales al SUA, la nord și la sud, a dat curajul și altora să vină cu astfel de sugestii, de parcă o nouă teorie geopolitică că s-ar fi născut. Nu este nimic nou, privirile pofticioase aruncate spre Groelanda și Canada, spre Panama și Mexic, sunt vechi și inevitabile, dacă ajungem la subiectul revendicărilor teritoriale. Evident, sunt singurii vecini ai SUA și numai asupra lor se pot întinde intențiile de secol XIX.
Un extremist bulgar, în schimb, a prins curaj și a pus la grămadă, ca într-un ghiveci macedonean, toate spațiile în care locuiesc bulgari în această zonă a Europei. Inclusiv sudul Republicii Moldova, unde ceva sate cu populație bulgară se întind până la Marea Neagră, deci într-o zonă dată de Stalin republicii unionale sovietice Ucraina, după ce, prin înțelegerea Moscovei cu aliatul nazist, în 1940, fusese luată de la România.
În această mentalitate, Ucraina ca și toată Europa ar trebui să se închine dictatorului de la Moscova, un alt personaj care a uitat istoria, geografia și științele politice pe care ar fi trebuit să le fi studiat. Altfel, ar fi aflat din istorie că ambele războaie mondiale au început cu mutarea granițelor după proiectul veșnic neodihnit a unor lideri de rău care nu au ezitat să trimită soldații la moarte și civilii la suferință.
Înainte ca Hitler să atace pur și simplu Polonia, la 1 septembrie 1939, Hitler luase Austria și o parte din Cehoslovacia pe care o dezmembrase. Apoi s-a înțeles cu Stalin și amândoi au atacat Polonia. Și ce ar trebui să-și amintească Moscova este faptul că, până la urmă, aliatul nazist a ajuns să-și atace camaradul sovietic cu o furie de parcă Ribbentrop și Molotov nu ar fi semnat niciodată nimic, nici măcar un pact de neagresiune și de împărțire a Europei și a lumii. A fost nevoie de șase ani de război, cu zeci de milioane de victime, cu distrugeri și suferințe inimaginabile ca războiul declanșat de aceste poziții extremiste să se încheie.
La inaugurarea noului mandat prezidențial american vor fi trecut trei ani fără o lună de război în Europa. Asta ne putem aminti foarte bine, că este o evoluție geopolitică recentă. La început au fost declarațiile, liderii democrațiilor au fluturat promisiuni de pace, cu valoarea celor din 1938, fluturate, la propriu, de Chamberlain. Și, cum atunci Cehoslovacia sucomba în acest context de promisiuni de pace, acum Ucraina este invadată, într-o intenție de blitzkrieg à la ruse, care durează deja de trei ani. Istoria nu are deloc simțul umorului, în schimb are tendința să devină tragică dacă este uitată sau nu este băgată în seamă. Faptul că liderii momentului nu sunt prea duși nici la școală și nici pe la biserică ar trebui să ne arate clar cum ne raportăm la trecutul istoric, care este un profesor teribil, nemilos și inflexibil.