Doamna de fier
Indestructibila Doamnă de fier a trecut în eternitate. Există probleme evidente în a-i pronunţa numele, chiar şi pentru vorbitorii nativi de engleză, aşa că renumele îi înlocuieşte de multe ori identificarea.
Marius Tiţa, 15.04.2013, 10:55
Indestructibila Doamnă de fier a trecut în eternitate. Există probleme evidente în a-i pronunţa numele, chiar şi pentru vorbitorii nativi de engleză, aşa că renumele îi înlocuieşte de multe ori identificarea. A fost numită Doamna de fier pentru modul ferm în care a ştiut să facă politică şi să conducă treburile statului, dar unii consideră că este doar o parafrazare a unui instrument medieval de tortură.
Intransigenţa premierului britanic dintre anii 1979 şi 1990 s-a manifestat atât pe plan extern dar şi intern, în probleme sociale dar şi militare. Simpla trecere în revistă a activităţii lui Margaret Thatcher ca şef al guvernului Majestăţii Sale ne arată o perioadă extrem de complexă, cu schimbări şi evoluţii greu de anticipat sau cu decizii ce nu mai trebuiau amânate. Când a preluat mandatul s-a pronunţat pentru armonie, încredere şi speranţă, cu gândul la Ruga Sfântului Francisc, evocată intens în aceste zile de noul pontif de la Vatican. Se ştie că numele de Doamna de fier i-a fost acordat de un jurnalist sovietic şi nu unul oarecare ci de la ziarul Ministerului Apărării de la Moscova. Asta ne reaminteşte agenda acelor vremuri, dominată de războiul rece” al unei lumi bipolare, cu Marea Britanie de partea celor ce se opuneau hegemoniei sovietice.
În 1984, s-a întâlnit, la Londra, cu Gorbaciov, care nu era încă liderul suprem de la Moscova, şi a recunoscut în el liderul reformist al unui sistem monolitic. L-a susţinut în faţa Occidentului şi istoria a dovedit că a avut dreptate. În 1982 devenise primul premier britanic care a vizitat China şi a semnat acordul privind Hong Kong-ul, care revenea la China în 1997. Tot în 1982 a avut loc sângerosul război pentru insulele din sudul Atlanticului disputate de Marea Britanie şi Argentina, război numit, în funcţie de partea din care vorbim, ca fiind al Flaklandului sau al Malvinelor. Rolul de şef de război nu fusese prevăzut în momentul preluării mandatului dar, din nou, decizia şi intransigenţa s-au dovedit a fi caracteristici ale activităţii Doamnei de fier. În 1981 refuză să cedeze presiunilor naţionaliştilor nord-irlandezi şi 10 dintre ei mor în urma grevei foamei prin care încercau să obţină statutul de deţinuţi politici. În 1984, a scăpat ca prim minune dintr-un atentat pus la cale de teroriştii din Irlanda de Nord. Pe plan intern a dus o politică monetaristă care a reuşit să reducă inflaţia. A crescut o serie de taxe, a tăiat cheltuieli dar a redus şomajul şi a stabilizat economia. Tot thatcherismului” îi este caracteristic şi reducerea puterii sindicatelor având ca efect o grevă a minerilor de aproape un an care nu a împiedicat închiderea a 100 de mine şi privatizarea altora. Margaret Thatcher a plecat din Downing Street în 1990 când o altă lumea se deschidea, după căderea comunismului. A plecat şi din această lume la scurt timp după ce viaţa sa a devenit subiect de film, cu Meryl Streep în rolul principal.