Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Cât de mari sunt micii

În toată nebunia cu tensiunea din Crimeea Ucrainei, tehnicile Moscovei, temerile europene, a venit şi o veste bună.

Cât de mari sunt micii
Cât de mari sunt micii

, 15.03.2014, 09:30

În toată nebunia cu tensiunea din Crimeea Ucrainei, tehnicile Moscovei, temerile europene, a venit şi o veste bună. Fără a organiza o degustare în prealabil, autorităţile europene de profil au aprobat păstrarea reţetei tradiţionale a celebrilor mititei româneşti, cea cu bicarbonatul de sodiu, substanţă pe care, de altfel, au interzis-o la consum. Astfel, vedeta culinară specific românescă devine un studiu de caz în jurisprudenţa şi şcolile de profil ale spaţiului european. Şi nu este vorba de dimensiunile micului, ca în cazul calibrului bananelor, devenit legendar, ci de însuşi conţinutul super mirositorului produs culinar.



Când pregătiseră totul pentru a interzice bicarbonatul, o sesizare cu iz delicios le-a adus la cunoştinţă că incriminata substanţă este esenţială pentru cel mai popular şi tradiţional produs culinar românesc, legendarul şi omniprezentul mic. Micul trebuie să fie fraged, cu ajutorul bicarbonatului, dar el este şi tânăr.



A fost inventat la sfârşitul secolului al XlX-lea şi naşterea sa este învăluită în legendă. Se spune că primul leagăn i-au fost farfuriile de la Hanul La Iordachi din centrul boem al Bucureşti care, celebru fiind pentru cârnaţii săi, a rămas, la un moment dat, fără membrana obligatorie pentru acest produs. Atunci, amestecul modelat sub formă de segment de cârnat, a fost pus direct pe grătar, generând mult fum şi poftă peste tot unde a ajuns mirosul respectiv. Aşadar, în micul născut din disperare comercială şi inspiraţie culinară, ar trebui să se regăsească carne şi de vită şi de oaie, nu neapărat şi de porc, usturoi, aromat şi nu prea iute, piper şi alte condimente, într-o o baie de zeamă de oase de vită cu măduvă, iar, din 1902, este menţionat ca obligatoriu şi bicarbonatul de sodiu, 3 grame la un mititel. Respectiva substanţă face bine la digestie dar potenţează decisiv gustul de excepţie al micilor. Reţeta nu este secretă dar mereu aşteaptă să fie respectată, chiar dacă sunt acceptate şi licenţe care fac specificul unor locuri unde se produc micii cu specific. Bicarbonatul de sodiu este însă obligatoriu, fără el micul nu mai este mic ci o chiftea aproape ca oricare alta.



După 110 ani s-a constatat că bicarbonatul, cu numele de cod E500, nu are acte şi aprobări. Atunci când Comisia Europeană făcea paşi spre interzicerea folosirii bicarbonatului, s-a constatat şi incompatibilitatea interzicerii acestei substanţe cu ritualul de grătar al românilor, cu clipele minunate petrecute în jurul platoului cu simpaticii mici ce se consumă doar calzi şi cu muştar, cu aroma ce persistă în tot blocul zile întregi după preparare, cu orice pretext de întâlnire şi socializare. Cu siguranţă, în apărarea micului şi a bicarbonatului din el nu s-au folosit argumente ce se adresează papilelor gustative pentru că politica şi practica comunitară permit şi chiar sprijină exprimarea specificului naţional şi local, pentru a nu se ajunge la un tăvălug uniformator de care se teme toată lumea şi este invocat permanent de anti-europeni.



Când procesul aprobării micilor româneşti cu bicarbonat se va fi finalizat, toţi cei implicaţi merită cel puţin trei dintre ei, calzi şi cu muştar, dacă se poate la iarbă verde. Atenţie, însă, aroma creează dependenţă şi transportare în timp, în lumea mitică a Miticilor bucureşteni, de acum un secol, când micul românesc stătea alături de polul românesc de aur în definirea specificului românesc.

Etichete:
Timişoara, 35 de ani (foto: Constantin Duma)
Focus duminică, 22 decembrie 2024

Acum 35 de ani, Revoluţia română

Ideea lui de a plăti integral și rapid datoria externă a României duce țara aproape de colaps iar nivelul de trai se prăbușește. Lipsa...

Acum 35 de ani, Revoluţia română
Focus
Focus duminică, 01 decembrie 2024

Focus

Sentimentul unității naționale a existat dintotdeauna la români. Vorbeau o limbă romanică, indiferent unde se aflau, în Moldova, Valahia sau...

Focus
sursă foto: LukasJohnns-pixabay-com
Focus duminică, 24 noiembrie 2024

O mie

Au trecut o mie de zile, dar nu dintr-o feerie sau sărbătoare cu iz de Crăciun, ci dintr-un coșmar, dintr-o tragedie reală. Acum un pic mai mult...

O mie
Foto: Marius Tița/RRI
Focus duminică, 10 noiembrie 2024

Zidurile Berlinului

În urmă cu 35 de ani, în noaptea de 9 spre 10 noiembrie, în 1989, Zidul Berlinului înceta să mai fie teribila și impenetrabila graniță care...

Zidurile Berlinului
Focus duminică, 27 octombrie 2024

Ce alege Republica Moldova

Ca întotdeauna, istoria explică totul. Pământurile dintre Prut și Nistru, ce definesc, în linii destul de mari, actuala Republică Moldova, au...

Ce alege Republica Moldova
Focus duminică, 13 octombrie 2024

Un an

S-a împlinit un an de când aproximativ o sută de oameni, israelieni, sunt ținuți ostatici în Gaza, zona palestiniană autonomă. Au fost 250,...

Un an
Focus duminică, 22 septembrie 2024

Apă și foc

După o vară de foc, cu recorduri de căldură prăbușite unul după altul, Europa se confruntă cu inundații catastrofale. Căldura excesivă a...

Apă și foc
Focus duminică, 15 septembrie 2024

Exod

Expoziția are doar trei picturi. Cea din centru trece de 12 metri în lungime și are o înălțime de peste 3 metri. La capete, în unghi de 90 de...

Exod

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company