Ariel Sharon
Politicianul israelian Ariel Sharon a trecut la cele veşnice, după 8 ani de comă, o stare între viaţă şi moarte. Ajuns la 85 de ani, organismul său a rămas în urma eforturilor medicale.
Marius Tiţa, 19.01.2014, 07:18
Politicianul israelian Ariel Sharon a trecut la cele veşnice, după 8 ani de comă, o stare între viaţă şi moarte. Ajuns la 85 de ani, organismul său a rămas în urma eforturilor medicale. A cedat, doctorii au anunţat că războinicul Ariel Sharon a pierdut strania luptă pentru viaţă. Mai nimic în existenţa sa nu a fost plictisitor. S-a născut în 1928 în Israel, părinţii săi venind din Estul Europei în Ţara Promisă. A luptat de propriu, din tinereţe. Proclamarea independenţei Israelului, în 1948, când avea 20 de ani, l-a găsit cu sabia în mână şi o experienţă remarcabilă de război adevărat. Şirul acţiunilor sale îndrăzneţe, eroice, este dens şi aduce cu scenarii de filme de acţiune. A urcat în ierarhia militară pe trepte ce înseamnă tot atâtea lupte câştigate pentru consolidarea statului israelian. Chiar numele Sharon i-a fost dat de fondatorul statului israelian, legendarul Ben Gurin.
La războiul din 1956 era comandat de comandouri, este eroul incontestabil al strălucitoarei lovituri strategice ce a pus capăt războiului din 1973, odată cu ocuparea Sinaiului, iar în 1982, la invadarea sudului Libanului era ministru de război al Israelului. Pe lângă prestigiul militar uriaş, cucerise pe câmpul de luptă, mai multe răni, titluri precum Leul lui Dumnezeu” şi Regele Israelului”, un şir uriaş de controverse sângeroase dar şi cale liberă în viaţa politică. A fost un impulsiv energic şi pe această scenă fără arme de foc dar cu arme mult mai subtile, mai eficiente şi mai periculoase. Dacă în război a fost un adevărat buldozer, în politică a fost mult mai flexibil. Din anii 70 până în anii 90 a susţinut colonizarea teritoriilor arabe iar cât a fost prim ministru, din 2001, a lansat retragerea din Fasia Gaza. A fost o acţiune deosebit de curajoasă, neaştepatată din partea unei personalităţi cu trecutul dur al lui Sharon. Se tot spune că astfel şi-a atras şi un blestem al rabinilor.
La scurt timp, în 2006, avea să sufere accidentul vascular care l-a ţinut în starea vegetativă din care a trecut doar în nefiinţă, 8 ani şi o săptămână mai târziu. A fost dus la groapă cu tot respectul societăţii şi statului israelian, alături de omagiul comunităţii politice internaţionale. De fapt, el intrase deja în istorie, viaţa sa fiind analizată de specialişti militari şi în ştiinţe politice.
Moartea lui Ariel Sharon ne-a adus în atenţie şi partea de dramatism din discreta sa viaţă personală. A fost căsătorit de două ori, soţiile fiind surori, amândouă lăsându-l văduv. Prima soţie a lui Ariel Sharon se numea Margalit şi a murit într-un accident de maşină, în 1962. Peste câţiva ani murea şi singurul lor fiu, împuşcându-se accidental. Sharon s-a recăsătorit cu cumnata sa, Lily, sora soţiei decedate. Au avut doi fi şi a murit în anul 2000. Surorile Margalit şi Lily nu erau născute în Israel ci în România, de unde au plecat, cu părinţii, în 1949. Margareta, cea mare, avea deja 19 ani iar Rozalia, viitoarea doamnă Lily Sharon, era cu 7 ani mai mică. Marglit şi Ariel s-au cunoscut chiar în acel an, 1949 şi l-a scurt timp s-au căsătorit. În 1988, Ariel Sharon face o singură şi puţin cunoscută vizită în România, la Braşov, oraşul natal al celor două mult iubite soţii ale sale. Cu a doua soţie, Rozalia – Lily, au avut doi copii, doi băieţi, Omrid şi Gilad, care i-au stat la căpătâi. Amândoi, Ariel şi Lily Sharon, îşi dorm somnul de veci alături unul de celălalt, la ferma familiei. În Braşov, pe strada Castelului, la numărul 142, se află casa familiei Zimmerman, unde au pornit în viaţă Margareta şi Rozalia, viitoarele doamne Ariel Sharon.