Retrospectriva săptămânii 09.06 – 15.06.2019
Moţiune guvern/ Moţiune ministrul de externe/Acord politicpentru o Românie europeană/Vară ploioasă şi caniculă în România/ A 26 -a ediţie a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.
România Internațional, 15.06.2019, 12:01
O nouă moţiune depusă de opoziţia de dreapta din Romănia la adresa guvernului.
Opoziţia de dreapta din România a depus o nouă moţiune de cenzură la adresa guvernului de coaliţie PSD- ALDE, care va fi votată săptămâna viitoare. Pentru ca executivul condus de social-democrata Viorica Dăncilă să cadă, este nevoie de votul a 233 de senatori şi deputaţi, iar opoziţia – PNL, USR şi PMP – are nevoie şi de susţinerea partidului condus de fostul premier PSD Victor Ponta, ProRomânia, de parlamentarii UDMR, de cei ai minorităţilor naţionale şi chiar de la coaliţia la putere. De cealaltă parte, premierul, care conduce, interimar, şi PSD, le-a cerut parlamentarilor social-democraţi să fie prezenţi în sală , pentru a asigura cvorumul, dar să nu voteze.
Moţiune simplă la adresa ministrului de externe iniţiată de opoziţie respinsă
Şeful diplomaţiei de la Bucureşti, Teodor Meleşcanu, a supravieţuit unei moţiuni simple iniţiată de opoziţia PNL, USR şi PMP, pentru problemele apărute la votul din diaspora, la euroscrutinul şi referendumul pe justiţie din 26 mai. Moţiunea a fost respinsă, marţi, în plenul Senatului. Iniţiatorii au susţinut, în textul.precum şi în plen, că Teodor Meleşcanu a gestionat MAE şi a organizat euroscrutinul şi referendumul în mod iresponsabil. Ministrul le-a cerut, din nou, scuze românilor din diaspora care nu şi-au putut exercita dreptul de vot pe 26 mai, dar a susţinut, în continuare, că ministerul de Externe şi-a îndeplinit toate obligaţiile legale. El a anunţat că, în perioada următoare, vor avea loc consultări la ambasadele unde au fost probleme legate de vot, pentru a stabili cine se face vinovat de situaţia creată, dar şi ce se poate face pe viitor pentru a nu se repeta situaţia.
Acord politicpentru o Românie europeană
Acordul politic naţional, propus de preşedintele Klaus Iohannis, pentru consolidarea parcursului european al României a fost semnat joi, de liderii partidelor din opoziţie – PNL, USR, PRO România şi PMP. Acestea au fost de acord să susţină demersurile de a transpune în legislaţie rezultatele referendumului din 26 mai şi de a corecta modificările controversate făcute în ultimii doi ani la legile justiţiei. Fostul partener din Parlament al coaliției PSD-ALDE – UDMR – a anunțat că va semna acordul săptămâna viitoare. Partidele de la putere, PSD şi ALDE, au refuzat să semneze pactul. Şeful statului i-a criticat din nou pe social democraţi şi a spus că aceştia au cerut mai multe amendamente decât articolele din acord. Preşedintele a dat, însă, asigurări că lista semnatarilor acordului rămâne deschisă. În discursul susţinut cu acest prilej, şeful statului a subliniat că este nevoie să se schimbe Constituția și legislația aferentă.
Vară ploioasă şi caniculă în România
Informări meteo şi hidrologice, codurile galbene şi portocalii de instabilitate atmosferică accentuată, ploi abundente, vijelii, grindină, şi inundaţii se succed de săptămâni bune în aproape toată România, iar de cîteva zile acestora li s-au adăugat şi cele de disconfort termic. Ploile abundendente şi inundaţiile au provocat numeroase pagube, dar nu s-au înregistrat victime. Au fost afectate sute de gospodării, beciuri, anexe gospodăreşti. A fost perturbat şi traficul rutier, drumuri judeţene, naţionale şi europene fiind blocate de viituri. Grindina şi inundaţiile au provocat probleme şi culturilor agricole.
A 26 -a ediţie a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu
3300 de artiști și invitați din 73 de țări participa din 14 iunie la cea de a XXVI-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (centrul Romaniei), FITS, care are ca temă „Arta de a darui”. Festivalul propune, în cele zece zile, 540 de evenimente, în 75 de spații de joc. Potrivit organizatorilor, FITS este o celebrare a frumosului, care aduce la un loc mai multe arte ale spectacolului din toate colțurile lumii: teatru, dans, muzică, film, conferințe, lansări de carte, circ contemporan, expoziții și multe altele. Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este cel mai mare şi complex eveniment de acest gen din România şi chiar din Europa, iar Radio Romania este unul din coproducători.