Retrospectiva săptămânii 8/12 – 14/12/2013
Modificările aduse de parlamentarii români Codului Penal au provocat un val de contestaţii; Transportatorii romani, nemulţumiţi de majorarea accizei la combustibili anunţată de Guvern...
Leyla Cheamil, 14.12.2013, 07:30
Modificările aduse de parlamentarii români Codului Penal au provocat un val de contestaţii
Modificările aduse de parlamentarii români Codului Penal au stârnit, în această săptămână, o adevărată furtună în marea politica de la Bucureşti. Criticile au început să curgă după ce schimbările au fost adoptate de Legislativul dominat de social-liberali. O noutate o reprezintă aceea că şeful statului, parlamentarii şi cei cu profesii liberale nu vor mai avea statut de funcţionar public, asadar nu vor mai putea fi cercetaţi şi pedepsiţi pentru fapte asociate corupţiei – abuzul în serviciu, luarea de mită sau traficul de influenţă – sau pentru conflict de interese. Modificările la Codul Penal adoptate de Camera Deputaţilor sunt dramatice şi dărâmă zece ani de muncă şi activitate a instituţiilor anticorupţie precum Directia Naţională Anticorupţie sau Agenţia Naţională pentru Integritate, a avertizat preşedintele Traian Băsescu. La rândul ei, DNA a arătat că, în urma modificărilor, parlamentarii trimişi în judecată pentru fapte de corupţie sau asimilate acestei infracţiuni ar putea să fie achitaţi, iar cei aflaţi în detenţie, prin condamnări definitive, ar putea fi puşi în libertate. Si Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a reacţionat sesizând Curtea Constituţională. Argumentul – schimbările aduse Codului penal, în urma cărora s-ar putea concluziona că anumite persoane sunt deasupra legii, neputând fi pedepsite pentru comiterea unor infracţiuni de corupţie, pot fi considerate incompatibile cu funcţionarea statului de drept. Din tabăra opoziţiei, democrat liberalii au depus, şi ei, o contestatie referitoare la articolul prin care parlamentarii puterii, spun ei, s-au sustras conflictului de interese şi o a doua legata de modificările prin care tot parlamentarii puterii s-au scos din sfera definiţiei de funcţionari publici. Nici reacţiile externe n-au întârziat să apară. Ingrijorate de recentele schimbări s-au arătat ambasadele SUA, Marii Britanii, Germaniei şi Olandei. Poziţia Comisiei Europene privind amendamentele la Codul Penal din România va fi reflectată în raportul MCV din ianuarie 2014, a precizat, la rândul său, purtătorul de cuvânt, Mark Gray. El a mai spus că oficialii de orice fel trebuie să se supună regulilor referitoare la corupţie şi conflict de interese. Pe de altă parte, Curtea Constituţională a respins ca neîntemeiată excepţia de neconstituţionalitate din Codul Penal privind înlăturarea prescripţiei executării pedepsei pentru infracţiunile de omor. În octombrie, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc şi-a exprimat îngrijorarea privind posibila blocare a dosarelor Revoluţiei anticomuniste din 1989 ca urmare a soluţionării unei excepţii de neconstituţionalitate de către CCR. In prezent, doi fosti comandanti de lagare comuniste sunt inculpati pentru crime.
Transportatorii romani, nemulţumiţi de majorarea accizei la combustibili anunţată de Guvern
Anunţul Guvernului de la Bucureşti privind majorarea accizei la combustibili cu 7 eurocenţi a provocat nemulţumirea transportatorilor de marfă care au intrat în grevă. Transportatorii, care solicită, printre altele, reducerea amenzilor excesiv de mari şi eliminarea taxelor de intrare în oraşe, spun că acciza de 7 eurocenţi la motorină i-ar putea dezavantaja pe operatorii interni în raport cu firmele din străinătate. Premierul Victor Ponta a propus ca acciza să fie aplicată doar pentru benzină, iar taxarea suplimentară a motorinei să fie amânată cu trei luni. Pe de alta parte, preşedintele Traian Băsescu susţine că bugetul de stat nu trebuie să prevadă taxarea în plus a motorinei sau a benzinei.
Preşedintele CEC Bank, aflată în portofoliul statului român, Radu Gheţea, şi ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu, audiaţi la Comisia care anchetează activitatea CEC
Preşedintele CEC Bank, aflată în portofoliul statului român, Radu Gheţea, şi ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu, au fost chemaţi la audieri în Comisia de buget – finanţe a Senatului. Aceasta cercetează activitatea managerială a băncii, după ce una dintre fiicele preşedintelui Traian Băsescu a luat un împrumut de peste 1 milion de euro pentru plata unui teren agricol. Suspiciunile legate de împrumut au apărut după ce ministrul de Finanţe a declarat că şeful statului ar fi intervenit pe lângă el pentru ca actualul presedinte al CEC Bank să fie menţinut în funcţie.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, apreciază că România ar putea adera la zona euro peste 10 ani
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a afirmat, miercuri, că România are nevoie de încă zece ani pentru a ajunge la 60% din media UE a PIB/locuitor. El precizat că, la finalul acestui interval, se regăseste o perioadă de acalmie politică, fără alegeri timp de trei ani (2021-2023), recomandată pentru aderarea la euro. Calendarul stabilit la momentul intrării în Uniunea Europeană, în 2007, arată că România urma să adere la zona euro în anul 2015, însă, după declanşarea crizei financiare din 2008, această ţintă a fost abandonată.
Handbalistele române s-au calificat în optimile de finala ale Campionatului Mondial din Serbia
Naţionala feminină de handbal a României s-a calificat în optimile de finală ale Campionatului Mondial din Serbia, după ce a invins selecţionata Ungariei. Amintim că România are în palmares trei medalii mondiale: aur în 1962, respectiv argint în 1973 şi 2005. In schimb, două echipe româneşti de fotbal şi-au încheiat drumul european în acest sezon. Vicecampioana României la fotbal, Pandurii Târgu Jiu, a remizat, scor 0-0, joi seara, pe teren propriu, în compania portughezilor de la Pacos Ferreira. Miercuri, campioana României, Steaua Bucureşti a fost învinsă, cu 0-1, la Londra, de Chelsea, în ultima etapă din actuala ediţie a grupelor Ligii Campionilor.