Retrospectiva săptămânii 31.08 – 6.09.2014
Sumar: Bucureştiul a aprobat prezenţa avioanelor de luptă ale NATO pe teritoriul României; Vizita premierului român Victor Ponta în China; In 2014, România a urcat 17 poziţii în clasamentul mondial al competitivităţii economice
România Internațional, 06.09.2014, 10:34
Bucureştiul a aprobat prezenţa avioanelor de luptă ale NATO pe teritoriul României
România a dat undă verde prezenţei avioanelor de luptă ale NATO pe teritoriul şi în spaţiul său aerian. Anunţul a fost făcut, miercuri, de şeful statului, Traian Băsescu, după o reuniune a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care a luat această decizie pe fondul agravării crizei din Ucraina vecină. În afara avioanelor de luptă, pe teritoriul Romaniei vor putea staţiona 200 de militari aliaţi – piloţi, mecanici, personal de întreţinere a aeronavelor.
Vizita premierului român Victor Ponta în China
Primul-ministru român Victor Ponta a făcut o vizită oficială în China, la invitaţia omologului său de la Beijing, Li Keqiang, ca răspuns la vizita întreprinsă de acesta la Bucureşti, în noiembrie 2013, cu ocazia Forumului China .- Europa Centrală şi de Est. Cei doi oficiali au calificat drept excepţionale relaţiile politice bilaterale şi au convenit amplificarea schimburilor economice, prin proiecte comune în domenii precum agricultura, energia şi infrastructura. Potrivit lui Ponta, prioritate deosebită vor avea patru proiecte de investiţii în domeniul energetic: Grupurile 3 şi 4 de la Centrala Nucleară Cernavodă, Tarniţa, Rovinari şi Complexul Energetic Hunedoara. Aceste proiecte, care asigură independenţa energetică a României şi capacitatea ei de a exporta energie în state din regiune, cum ar fi Republica Moldova, sunt strategice. Şeful guvernului de la Bucureşti a fost prezent şi la o reuniune economică, unde au participat reprezentanţii principalelor companii şi bănci chineze ce derulează afaceri sau doresc să investească în România. Premierul român a fost primit de şeful statului, Xi Jinping. Înaltul demnitar chinez a subliniat poziţiile constante exprimate de România de-a lungul celor 65 de ani de relaţii diplomatice dintre cele două ţări.
In 2014, România a urcat 17 poziţii în clasamentul mondial al competitivităţii economice
România ocupă locul 59 în lume la competitivitatea economică, intr-un clasament întocmit anual de Forumul Economic Mondial. Faţă de anul trecut, România a urcat 17 poziţii. În topul regional, România se clasează după tari ca Turcia şi Bulgaria, însă înaintea Ungariei sau Croaţiei. Cele mai competitive economii din lume sunt Elveţia, Singapore şi SUA. Raportul Competitivităţii Globale 2014 – 2015 a fost realizat pe baza părerilor exprimate de 15 mii de directori de companii din peste 140 de ţări. Pe de alta parte, conform Institutului National de Statistica, industria a avut cea mai importantă contribuţie la creşterea economiei românesti în primul semestru din acest an, în timp ce agricultura şi construcţiile au avut evoluţii negative.
Audierea candidatei României pentru postul de comisar european la Bruxelles
Candidata României pentru un post de comisar european, eurodeputata social-democrată, Corina Creţu, a fost audiată, joi, la Bruxelles, de viitorul preşedinte al CE, Jean Claude Juncker. Purtătoarea de cuvânt a Comisiei a anunţat ca in viitoarea CE vor fi nouă femei, din totalul de 28, cifra minima stabilită de PE ca noua echipă a lui Juncker să obţină votul în Legislativul comunitar. Viitorul şef al executivului european va prezenta zilele următoare configuraţia Comisiei, după audierea tuturor candidaţilor propuşi de statele membre pentru funcţiile de comisari.
Naţionala României de fotbal întâlneşte Grecia în primul meci din preliminariile Euro 2016
Naţionala de fotbal a României va debuta duminică, la Pireu, în Grecia, contra reprezentativei ţării gazdă în preliminariile Campionatului European din 2016. Cele doua echipe s-au intâlnit şi în toamna anului trecut, când, după o victorie acasă şi un egal la Bucureşti, Grecia s-a calificat la Cupa Mondială din Brazilia. Din grupa preliminară pentru Euro mai fac parte Ungaria, Finlanda, Irlanda de Nord şi Insulele Feroe. Din fiecare grupă se califică primele două clasate, plus formaţia cea mai bună de pe locul 3 din cele 9 grupe, celelalte 8 ocupante ale locurilor 3 urmând să susţină partide de baraj. Ultima prezenţă a României la un turneu final este cea de la Euro 2008.