Retrospectiva săptămânii 30.10 – 05.11.2022
Noul ministru al Apărării şi-a început activitatea / Republica Moldova primeşte ajutor din partea României / Cutremur în România
Daniela Budu, 05.11.2022, 11:18
Noul ministru al Apărării şi-a început activitatea
Social-democratul Angel Tîlvăr a fost desemnat ministru al Apărării în România de conducerea PSD (la coguvernare), după ce portofoliul a rămas vacant săptămâna trecută, în urma demisiei lui Vasile Dîncu. Angel Tîlvăr a declarat că priorităţile mandatului său sunt legate de invazia nejustificată a Rusiei în Ucraina şi de militarii români care sunt prezenţi în diferite teatre de operaţiuni externe. Despre situaţia de securitate la graniţă, Angel Tîlvăr a discutat deja cu ministrul Forţelor Armate Franceze, Sebastien Lecornu, aflat joi la Bucureşti, în contextul în care Franţa conduce grupul de luptă al NATO în România. Ei au inaugurat, la Cincu, sediul Collective Defence Battle Group şi au vizitat facilităţile Centrului Naţional de Instruire Întrunită ‘Getica’.
Ministrul francez a discutat, de asemenea, cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Nicolae Ciucă despre parteneriatul strategic bilateral, cu accent pe componenta de apărare şi situaţia de securitate din regiunea Mării Negre. Șeful statului a mulţumit Franţei pentru eforturile de constituire şi operaţionalizare a Grupului de Luptă NATO din România, ca parte a angajamentului aliat de întărire a posturii de apărare şi descurajare a Alianţei pe Flancul Estic. La rândul său, Sebastien Lecornu a apreciat profesionalismul militarilor români şi cooperarea foarte bună in timpul executării misiunilor şi activităţilor de instruire desfăşurate în context aliat sau bilateral. Amintim, că luna trecută, Franța a decis să trimită trupe şi echipamente performante suplimentare în România, iar o parte dintre ele au ajuns deja în ţară.
Republica Moldova primeşte ajutor din partea României
Cu preşedintele şi cu premierul s-a întâlnit, marţi, la Bucureşti, şi preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, pentru a cere ajutor autorităților române. Cu războiul la graniţe în pragul iernii și în contextul în care Chişinăul se bazează tot mai mult pe importul de energie electrică din România, aceasta a mulțumit pentru facilitarea furnizării de electricitate, gaze naturale, păcură şi lemne de foc pentru cetăţenii moldoveni. Autorităţile române au dat asigurări că vor continua să sprijine statul vecin în contextul crizei energiei și a gazelor naturale și să ajute Chişinăul în ceea ce priveşte gestionarea refugiaţilor ucraineni, având în vedere că Republica Moldova este statul cel mai afectat de migraţia cetăţenilor din Ucraina.
Despre situaţia grea din punct de vedere al alimentării cu energie în statul vecin, Maia Sandu a declarat: TRACK Ştiu cât de greu e să oferi ajutor atunci când e greu şi în casa ta, dar astăzi trăim vremuri cu adevărat dramatice şi decisive şi avem nevoie unii de alţii. Din cauza războiului trecem printr-o criză energetică majoră şi riscăm să rămânem fără gaze şi electricitate în această iarnă. De la Chişinău, şi viceprim-ministrul Iurie Ţurcanu a transmis recunoştinţă României pentru sprijinul acordat ‘cu lemne, gaze naturale şi electricitate’. ‘Vă mulţumesc în mod deosebit pentru tot sprijinul pe care România ni-l acordă în aceste clipe, în aceste zile grele pentru ţară – a declarat Iurie Ţurcanu.
Plan naţional anticancer
Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer apreciază ziua în care Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului a fost promulgat drept una istorică pentru România şi o şansă în plus la viaţă pentru pacienţii cu cancer. Şeful statului, cel căruia îi aparține inițiativa, a subliniat, miercuri, la ceremonia pentru promulgarea Legii privind aprobarea Planului, că trebuie identificate soluţiile pentru a permite accesul larg al populaţiei la opţiuni terapeutice adecvate. Klaus Iohannis: TRACK “Starea de sănătate a unei naţiuni este un vector indiscutabil pentru progres şi, din această perspectivă, se impune ca politicile publice în acest domeniu să fie bine fundamentate.
Planul prevede dreptul garantat al cetăţenilor României la servicii de natură medicală, socială şi de susţinere psihologică. Aplicarea sa ar urma să ducă la reducerea mortalităţii prin cancer cu 15%, prin introducerea de programe de diagnosticare precoce la nivel naţional, decontarea testărilor genetice şi dotarea centrelor de tratament. Coordonatorul ştiinţific al Planului, profesor doctor Patriciu Achimaş-Cadariu, a punctat aspectele care trebuie avute în vedere în tratarea pacienţilor oncologici: TRACK “Contează să avem o comisie multidisciplinară în care să fie un genetician medical şi un psiholog clinician specializat pe oncologie. Şi mai departe, sigur, contează şi chirurgia, contează şi tratamentul sistemic, şi accesul la radioterapie şi contează şi timpul până când avem acces la paleaţie. Tot în această săptămână, guvernul de la Bucureşti a decis că de luna viitoare medicamente noi pentru tratarea pacienţilor cu afecţiuni oncologice vor intra pe lista moleculelor gratuite şi compensate.
Cutremur în România
Un cutremur cu magnitudinea 5,4 pe scara Richter s-a produs joi dimineață, în județul Buzău (sud-estul României), în zona seismică Vrancea. Seismul – cel mai puternic din ultimii doi ani și jumătate – s-a simțit puternic și în București. Autorităţile au anunţat că nimeni nu a fost rănit în urma cutremurului, nu au fost apeluri la 112 şi nici nu s-au raportat pagube materiale.
Purtătorul de cuvânt al IGSU, Adrian Marin, a făcut câteva precizări: “Informaţii despre măsurile şi modul de comportare înainte, în timpul şi după producerea unui seism pot fi regăsite pe platforma naţională de pregătire ‘fiipregătit.ro’, pe aplicaţia de mobil DSU sau pe site-ul campaniei ‘nutremurlacutremur.ro’. Totodată, important de precizat este şi faptul că, în cazul seismelor, sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări anterior declanşării acestora. Un cutremur mai mare, cu magnitudinea 5,8 pe Richter, a avut loc în octombrie 2018, în judeţul Buzău.