Retrospectiva săptămânii 30.03 – 05.04.2025
Sumar: A început campania electorală pentru prezidențialele din mai; Reacții după introducerea taxelor de import de către Washington; România a fost reprezentată la reuniunea miniștrilor aliați de externe de șeful diplomației, Emil Hurezeanu; Moțiunea simplă împotriva ministrului afacerilor interne, Cătălin Predoiu, a fost respinsă; România, spre OCDE

Corina Cristea, 05.04.2025, 11:00
A început campania electorală pentru prezidențialele din mai
În România a început oficial campania electorală pentru scrutinul prezidenţial de luna viitoare, iar candidații au la dispoziție 30 de zile pentru a-i convinge pe alegători să le acorde votul în 4 mai. Dintre cei 11 competitori, patru sunt independenți – Nicușor Dan, Victor Ponta, Daniel Funeriu și John-Ion Banu-Muscel, ceilalți fiind susținuți de formațiuni sau alianțe politice – Elena Lasconi, Lavinia Şandru, George Simion, Crin Antonescu, Cristian Terheş, Sebastian Constantin Popescu și Silviu Predoiu.
Autoritatea Electorală Permanentă a stabilit reguli mai stricte și a publicat un ghid pentru prevenirea dezinformării pe reţelele sociale. În eventualitatea organizării unui al doilea tur de scrutin, campania pentru acesta va începe de la data validării rezultatelor primului tur de către Curtea Constituţională şi se va încheia în 17 mai, ora 7:00. Alegerile din luna mai au loc după ce, pe 6 decembrie anul trecut, Curtea Constituţională a anulat scrutinul prezidenţial chiar în ziua în care începuse votul în diaspora pentru al doilea tur de scrutin, programat pentru 8 decembrie.
Reacții după introducerea taxelor de import de către Washington
Noile taxe vamale impuse de Statele Unite tuturor partenerilor săi comerciali vor afecta în principal ţările europene, inclusiv România. Chiar dacă doar 2% din totalul produselor exportate de România ajung în Statele Unite, economia românească poate fi serios perturbată din cauza legăturilor strânse cu celelalte economii europene care fac exporturi masive în Statele Unite. Guvernul de la București a trimis doi emisari la Washington pentru discuţii cu administraţia Trump.
În deschiderea şedinţei de guvern de joi, premierul Marcel Ciolacu a anunţat că executivul pregăteşte mai multe măsuri de sprijin pentru toate industriile afectate de noile taxe impuse de SUA, “prin scheme de ajutor de stat cât mai eficiente şi simplu de aplicat, ca să poată produce efecte în cel mai scurt timp”.
România se numără printre statele cu excedent comercial în relaţia cu SUA, anul trecut exportând bunuri de 2,2 miliarde de euro. Atât aliaţii, cât şi adversarii comerciali ai Statelor Unite au criticat anunţul preşedintelui Donald Trump de introducere a taxelor de import asupra produselor de pe întregul glob. Experţii spun că escaladarea războiului comercial va duce la scumpiri de produse şi va antrena scăderea economiei mondiale.
România a fost reprezentată la reuniunea miniștrilor aliați de externe de șeful diplomației, Emil Hurezeanu
Creşterea investiţiilor în apărare a fost un punct important pe agenda reuniunii miniştrilor aliați de externe, de la Bruxelles, la care România a fost reprezentată de şeful diplomaţiei, Emil Hurezeanu. Miniștrii s-au reunit pentru a pregăti viitorul summit de la Haga, din luna iunie, şi pentru a dezbate chestiuni de securitate urgente.
“Statele Unite nu vor abandona NATO.” Este mesajul cu care a venit la reuniunea de la Bruxelles secretarul american de stat, Marco Rubio. El a calificat drept o isterie internaţională nejustificată presupunerea că Washingtonul nu ar mai fi la fel de implicat în NATO, dar a insistat, din nou, că restul aliaţilor trebuie să ajungă să cheltuiască 5% din PIB pentru apărare.
La ministeriala de la Bruxelles a avut loc şi întâlnirea consiliului NATO-Ucraina. Aliaţii îşi menţin poziţia de a acorda tot ajutorul posibil Kievului pentru a-şi întări poziţia în faţa Moscovei şi pentru a obţine o pace durabilă.
Într-o conferinţă de presă organizată în ajunul reuniunii de două zile de la Bruxelles, secretarul general al NATO, Mark Rutte a salutat eforturile Alianţei menite să aducă o încheiere justă şi durabilă a războiului din Ucraina. El a evidenţiat sprijinul solid al NATO pentru Kiev prin anunţul angajamentului privind peste 20 de miliarde euro în asistenţa pentru securitate – promise de aliaţi – de la începutul anului.
Moțiunea simplă împotriva ministrului afacerilor interne, Cătălin Predoiu, a fost respinsă
La București, moţiunea simplă, iniţiată în Camera Deputaţilor de partidele suveraniste AUR şi POT, la adresa ministrului afacerilor interne, Cătălin Predoiu, a fost respinsă, miercuri. În favoarea documentului au votat și reprezentanţii celorlalte partide de opoziție, USR şi S.O.S. La dezbateri, semnatarii au declarat că prin acţiunile sale ministrul ar fi transformat în poliţie politică instituţia pe care o conduce. Acesta a respins acuzaţiile, despre care a spus că nu sunt susţinute nici de fapte, nici de acte. Cătălin Predoiu a precizat că sunt afirmaţii grave la adresa unei instituţii fundamentale a statului român și a adăugat că “de la un an la altul, încrederea în Poliţia Română a crescut şi a ajuns în acest moment undeva aproape de 55%”.
România, spre OCDE
România este în punctul de a îndeplini toate analizele tehnice pentru aderarea la OCDE în următoarele aproximativ douăsprezece luni. Anunţul a fost făcut de secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, Matthias Cormann, într-un mesaj video transmis la o conferinţă unde au participat principalele oficialităţi ale statului român. Într-un an şi jumătate de la data când a fost depusă oficial candidatura, Bucureștiul a îndeplinit 12 obiective, aproape jumătate din cele necesare pentru aderarea la OCDE. România şi-a propus ca procesul de integrare în Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică să se încheie anul viitor.