Retrospectiva săptămânii 29.06 – 5.07.2014
Sumar: Romania ratifică acordul de asociere semnat de Rep. Moldova cu UE; Ziua naţională a SUA, la Bucureşti; Electrica, la bursă; Parlamentul dă undă verde reducerii CAS; Halep, în semifinale la Wimbledon...
Florentin Căpitănescu, 05.07.2014, 10:22
Romania ratifică acordul de asociere semnat de Rep. Moldova cu UE
România demonstrează, din nou, că face tot ce depinde de ea ca să netezească traseul european al Republicii Moldova (ex-sovietică, majoritar românofonă). Parlamentul României este primul for legislativ din ţările comunitare care a finalizat procesul de ratificare a acordurilor de asociere cu Uniunea Europeană semnate, săptămâna trecută, la Bruxelles, de Republica Moldova, Georgia şi Ucraina. Cele doua camere al Parlamentului de la Bucureşti, reunite separat, au votat, cu majorităţi covârşitoare, documentele. Ministrul român de externe, Titus Corlăţean, a salutat rapida ratificare a acordurilor, apreciind că ea dovedeşte angajamentul solid şi constant al Bucureştiului pentru parcursul european al celor trei state partenere, precum şi faţă de aspiraţiile lor legitime de integrare europeană deplină. El s-a referit şi la beneficiile pe care Rep.Moldova le va avea în plan economic, în condiţiile în care fosta republică sovietică este cea mai pauperă din Europa. Titus Corlăţean: ”Se estimează, pe baza evaluărilor Comisiei Europene, că, în următorii ani, PIB-ul Republicii Moldova va avea o creştere medie anuală de 5,4%. Este o creştere importantă, într-o ţară al cărei nivel economic îl cunoaştem, este încă modest. Se va oferi platforma unei creşteri substanţiale a exporturilor moldoveneşti pe piaţa UE, o creştere de aproximativ 16%, şi vor fi consecinţe în planul puterii de cumpărare în Republica Moldova”. Despre consensul Putere-Opoziţie – rar, în genere, în politica românească – pe tema ratificării a vorbit liderul PDL (opoziţia de centru-dreapta), Vasile Blaga: ”De fiecare dată clasa politică românească, indiferent de ceea ce ne desparte, a fost de aceeaşi parte a baricadei când a fost vorba despre interesele României, despre interesele fraţilor noştri de peste Prut”. Acordul de asociere a fost ratificat si de Parlamentul de Chişinău, în ciuda opoziţiei comuniştilor filoruşi.
Ziua naţională a SUA, la Bucureşti
Pentru România, parteneriatul strategic cu SUA a fost, este şi va fi foarte important, a declarat premierul Victor Ponta, invitat la recepţia oferită, cu ocazia Zilei naţionale a SUA, de reprezentanţa diplomatică americană la Bucureşti. Premierul Ponta a mai spus ca administraţia americană trimite societăţii româneşti mesaje apreciate privind importanţa statului de drept si a combaterii corupţiei. Despre lupta împotriva corupţiei, altminteri, un subiect omniprezent în discursul oficialilor americani care au vizitat, recent, România, a vorbit şi însărcinatul cu afaceri al Statelor Unite la Bucureşti, Duane Butcher. România a înregistrat progrese extraordinare în lupta anticorupţie, în asigurarea existenţei unor instituţii independente şi pentru crearea unei societăţi în care toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii, a afirmat diplomatul american.
Electrica, la bursă
Acţiunile Electrica – companie care se ocupă cu distribuţia energiei electrice în România – sunt tranzacţionate, de vineri, la bursele de la Bucureşti şi Londra. Pentru cele 51% din acţiunile listate, Statul român, care, astfel, rămâne cu 49% din acţiuni, a obţinut circa 450 de milioane de euro, bani care vor rămâne în conturile companiei, ca bază financiară pentru viitoarele investiţii. Este pentru prima oară când o companie de stat este privatizată prin intermediul pieţei de capital. Pe modelul Electrica, Guvernul de la Bucureşti a anunţat, prin ministrul delegat pentru energie, Răzvan Nicolescu, că ia în calcul privatizarea altor mari companii, cum sunt Complexul Energetic Oltenia sau Hidroelectrica. În schimb, o altă mare companie de stat, CFR Marfă, a confirmat că 2.500 de angajaţi, consideraţi personal excedentar, vor fi disponibilizaţi. Procesul de restructurare, susţine conducerea CFR Marfă, este o măsură obligatorie pentru creşterea competitivităţii companiei.
Parlamentul dă undă verde reducerii CAS
Proiectul Guvernului României de reducere a contribuţiei la asigurările sociale (CAS) cu 5% pentru angajator a fost adoptat, cu unanimitate, de Camera Deputaţilor, ca for decizional. Potrivit Guvernului, reducerea CAS, care ar urma să intre în vigoare la 1 octombrie, va stimula mediul de afaceri şi va favoriza crearea de noi locuri de muncă. Creditorii externi ai României – FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială – şi marile confederaţii sindicale din ţară nu sunt de acord cu aplicarea acestei măsuri.
Halep, în semifinale la Wimbledon
Cea mai bună jucătoare romană de tenis, Simona Halep, numarul trei mondial, a ajuns până în semifinalele turneului de la Wimbledon, al treilea de Mare Şlem al anului. În penultimul act, ea a fost învinsă, cu 7-6, 6-2, de Eugenie Bouchard (Canada), pe fondul unei accidentări intervenite în timpul partidei. În cazul în care ar fi pătruns în finala de la Wimbledon, Halep urca pe locul doi în ierarhia mondială. La precedentul turneu de Mare Şlem, Roland Garros, Halep a reuşit să ajungă până în finală, pe care a pierdut-o în faţa rusoaicei Maria Şarapova.