Retrospectiva săptămânii 27.08 -02.09.2023
O (nouă) tragedie românească / Reorganizarea Poliţiei române / Reuniunea Diplomaţiei / Festivalul ENESCU, la a 26-a ediţie
Ştefan Stoica, 02.09.2023, 11:12
O (nouă) tragedie românească
Comuna Crevedia, din apropierea Bucureştiului, a intrat, în seara zilei de 26 august, pe harta tragediilor româneşti care puteau fi evitate. Exploziile devastatoare produse la o staţie GPL (gaz petrolier lichefiat) din localitate au lăsat în urmă morţi şi zeci de răniţi, majoritatea pompieri care au intervenit după prima deflagraţie. Deşi circumstanţele şi numărul victimelor sunt diferite, comparaţia cu tragedia de la clubul bucureştean Colectiv, în care au pierit peste 60 de tineri, se justifică, mai ales dacă anchetele vor confirma abuzul şi ilegalităţile care ar fi permis staţiei de carburant să funcţioneze, în ciuda faptului că nu mai avea autorizaţie din 2020. Patru anchete au fost declanşate: prima, a Parchetului General, vizează cauzele exploziilor, a doua, a Parchetului Militar, analizează modul în care au acţionat pomperii, iar două anchete, ale Direcţiei anticorupţie, investighează posibile abuzuri în serviciu ale unor funcţionari publici care trebuiau să controleze autorizarea staţiei GPL. Ca de fiecare dată în astfel de cazuri, autorităţile se mobilizează şi dispun controale ample, la nivel naţional. În urma acestora au fost descoperite nereguli la staţii de carburanţi din România. Şi pentru că nimic nu pare a fi întâmplător, presa a aflat că unul dintre acţionarii firmei de care aparţinea staţia GPL unde au avut loc exploziile este fiul unui primar PSD de municipiu, din alt judeţ, sponsor generos al partidului. În 10 ani, cifra de afaceri a companiei, care are zeci de contracte, inclusiv cu statul, ar fi crescut de aproape 500 de ori.
Reorganizarea Poliţiei române
Capii Poliţiei Constanţa, judeţul din sud-estul ţării unde a avut loc, recent, un tragic accident rutier provocat de un tânăr drogat, au cerut eliberarea din funcţie, în săptămâna în care ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a prezentat concluziile Corpului de Control în cazul accidentului. Predoiu a promis resetarea completă a întregului aparat de aplicare a legii din structurile MAI, resetare care va începe cu Inspectoratul de Poliție Constanța, unde, potrivit propriilor spuse, bătălia cu criminalitatea a fost pierdută în ultimii ani. Amintim că un şofer drogat de 19 ani a omorât doi tineri și a rănit alți trei în apropierea comunei 2 Mai. El fusese oprit în trafic de poliţişti cu circa trei ore înainte de producerea accidentului rutier şi dus la secţie unde, după ce a fost testat pentru alcool iar rezultatul a ieşit negativ, a fost lăsat să plece. Predoiu a anunţat că a fost dispusă cercetarea prealabilă pentru neglijență în cazul mai multor ofițeri implicaţi în gestionarea defectuoasă a cazului. El a mai spus că intenţionează să militarizeze toate instituţiile de învăţământ ale MAI și că va regândi Agenţia Naţională Antidrog, raportat la evoluţia consumului în România. Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat, pe de altă parte, că lupta împotriva drogurilor necesită efort comun şi că numărul de procurori care se ocupă în prezent de astfel de dosare este foarte redus. Aproape 4.700 de dosare privind drogurile au fost soluţionate în acest an în România, deşi doar 14 procurori activează în secţia de combatere a traficului de droguri.
Reuniunea Diplomaţiei
Organizată, tradiţional, în preajma Zilei Diplomaţiei, care este marcată la 1 septembrie, reuniunea Diplomaţiei Române a avut, anul acesta, ca temă gestionarea provocărilor din spaţiul Mării Negre şi maximizarea oportunităţilor. România va continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi necesar şi va rămâne alături de Republica Moldova prin asistenţă financiară, expertiză şi sprijin politic, pentru un parcurs european ireversibil şi în construcţia unui stat sigur şi prosper, a asigurat preşedintele Klaus Iohannis, la întâlnirea cu şefii de misiuni diplomatice şi directorii institutelor culturale. Pe de altă parte, este datoria României să continue să fie un autentic furnizor de securitate în regiune, astfel încât Marea Neagră să devină o regiune în care pacea şi prosperitatea nu mai pot fi supuse niciunei ameninţări, a subliniat preşedintele. Restanţă dureroasă în procesul de integrare deplină în Uniune, aderarea României la spaţiul Schengen rămâne o prioritate pentru perioada următoare, a promis Iohannis. Reuniunea diplomaţiei reprezintă o ocazie de reactualizare a priorităţilor într-un context dominat de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, o ameninţare fără precedent la adresa păcii, securităţii şi a ordinii internaţionale bazate pe reguli, a apreciat ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu. Ea a declarat că vor fi intensificate demersurile pentru consolidarea profilului României în cadrul Uniunii Europene, NATO şi pe plan internaţional.
Festivalul ENESCU, la a 26-a ediţie
Până pe 24 septembrie, Bucureştiul va fi capitala muzicală a continentului. 3.500 de artişti vor evolua în 90 de concerte în cadrul Festivalului internaţional George Enescu, ajuns la a 26-a ediţie, una ce se desfăşoară sub motto-ul ‘Generozitatea prin muzică’. Ediţia 2023 este prima cu un nou director artistic, maestrul dirijor Cristian Măcelaru. Acesta a dedicat Rapsodia nr. 2 de George Enescu, aflată în programul primei zile de concerte, celor care au nevoie de mângâiere sufletească în urma tragediei de la Crevedia. Printre orchestrele importante care participă la ediţia din acest an se numără Filarmonica din Viena, Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam, Orchestra Naţională a Franţei, Orchestra Tonhalle din Zurich, London Symphony Orchestra şi Orchestra Filarmonică Cehă. Dirijori de prim rang internaţional vor urca pe scenă în cadrul festivalului: Cristian Măcelaru, Zubin Mehta, Sir Simon Rattle, Wilson Hermanto, Delyana Lazarova, Lawrence Foster, Vladimir Jurowski. Patru dintre cele șase ansambluri muzicale ale Radio România au fost invitate să evolueze pe scena festivalului: Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Corul Academic Radio și Corul de Copii Radio.